sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Ameriikkaan menijöitä.

Maija lähdössä Ameriikkaan tasan 40 vuotta sitten.
Maailmaa kiertäminen kun tuntuu olevan meillä sukuvikana, sekä isän että äidin puolelta. Pitihän Maijankin lähteä isän synnyimaahan, minä siellä jo olin. Tähän aikaan Pentti veljemme asui perheineen Italiassa.

Meillä on näitä valokuvia runsaasti, koska isä harrasti valokuvausta tai oli oikeastaan osa-ammattilainen (joten tekijänoikeudet kunnossa). Tämäkin yläpuolelle oleva kuva on isän ottama kotipihalla Jyväskylän Kypärämäen Koivukadulla, aamulla tammikuun 4. pävivänä 1971. Mikäli hatarat muistiinpanoni pitävät paikkansa, Maijan lähtöpäivä kotoa voi olla kolmas päivä. Lunta näkyi olevan huomatavasti vähemmän kuin nyt, vuonna 2011. Eikä näytä olevan pakkastakaan paljoa.

Pirkko ja Maija New Yorkissa Kennedyn lentoketällä 5.1.1971.
Lentokeella matkaaminen oli mukavampaa ja nopeampaa kuin aikoinaan tehdyt laivamatkat. Ameriikkaan mentiin enne pysyvästi. Oma tarkoitukseni oli mennä joksikin aikaa ja Maija tuli vuodeksi. Tuon joksikin aikaa  muistan määritelleeni kolmeksi vuodeksi. Se kun oli kerrottava viranomaisille maahan tullessa (minulla oli oikea ja laillinen emigranttiviisumi). Oma oloni venyi yli kaksinkertaiseksi ja Maijan jäi vähän alle vuodeksi.

Maijan vastaanottokomiteaan kuului lisäkseni ystäväperheen äiti Carla. Vastaanotto on liioitellusti sanottu, koska Maija istui jo kaikessa rauhassa lentokentällä kapsäkkinsä päällä ja odotti meitä. Olimme siis reilusti myöhässä. Oli viissiin liikenneongelmia, en enää muista. Maijalla taas aika oli kulunut rattoisasti kun oli tavannut tutun, oman pomonsa Suomesta, juuri jättämältään työpaikalta.

Matkatavaroitten määrä ei ollut kummoinen. Yksi matkalaukku ja isompi veska riittivät. Kennedyn kentän kuvassa, Maijan kapsäkin päällä oleva musta käsilaukku on  minun. Huomaa myös 40 vuotta vanhaa muotia, on siis vanhempaa kuin "kasari" muoti, miksiköhän sitä 70 -luvun muotia sanottaisiin?! Päälläni oleva vihreä viitta on omatekoinen luomus ja tehty jo 60 -luvulla.

Pirkko lähtee Amerikkaan 22.4.1968.
Samasta pihasta lähdin minäki yhden matkalaukun kanssa. Päälläni vihreä viitta ja Marimekon kankaasta tekemäni mekko (en muista kankaan nimeä).

1 kommentti:

  1. Eilen piti sanoo, että rupee pitää muoti blogia, koska meillä on paljon otoksia omasta nuoruudesta ja kuljimme sen ajan muodissa. Ni etkö sä heti ruvennu sitä tekee, vaikka ei keritty puhua.....jatka...PLEASE, kuvat ja jutut kiertoon, että toisetkin näkee kuin ENNEN VANHAAN ELETTIIN ja matkusteltiin!?

    VastaaPoista