torstai 18. lokakuuta 2012

Linnoja Slovakiassa - osa III


Banská Bystrica sijaitsee keskellä Slovakiaa Hron -joen laaksossa, vuoristojen ympäröimänä. Se on ollut tärkeä kaivoskaupunki – kupari, hopea, kulta ja rauta. Esihistoriallisia kaivostyökaluja on voitu päivittää ajalle 2000-1700 BCE.


Yleiskuvaa kaupungin keskusaukiosta, sitä reunustavat rakennukset on restauroitu näyttäviksi, samoin kuin koko ydinkeskusta (kaikki mitä näimme). Kaupunki on aikojen kuluessa tunnettu monella eri nimellä, vuonna 1255 löytyy latinalainen nimi Noua villa Bystrice, v 1300 tunnettiin nimi Neusohl, nykyinen nimi tuli viralliseksi vasta v 1920.


Kaupungin linnan barbican / bastion (linnoitetun alueen ulkorena tms.) ulkoasu kuvaa sen historiallista kehittymistä, puna – valkea osa edustaa Gotiikkaa ja keltainen osa Barokkia. Linnan aluetta ympäröinyt muuri on suurimmaksi osaksi hävinnyt. Alue on nyt kaupungin hallinnollista keskustaa, siellä on myös museoita ja kirkkoja.
Yläkuvassa minä - vanhan linnanmuurin jatkeena.

Tuon komean kadun nimi on muuten Horna ulica.

Banska Bystrica -  Linkkin engalnnikieliselle sivustolle.Palataan Slovakian luoteisosan vuoristoon, pieneen kylään nimeltä Cicmany. Siellä ei ole suuria ja komeita linnoja tai palatseja. Mutta mielestäni nämä koristellut kauniit hirsimökit ovat sopiviä tähän linnojen kierrokseen.

Kylä on tunnettu omaleimaisesta kansantaiteestaan. Tätä kylää koskeva vanhin säiltynyt on vuodelta 1272. Kylä paloi suuressa tulipalossa 1921, mutta se rakennettiin uudelleen.
Aikoinaan kylä oli lampaakasvatuksen keskus, nykyisin se on suosittu turismikohde, sekä talvella että kesällä.


Sateinen, hiljainen lokakuun alun päivä Slovakialaisessa vuoristokylässä - Cicmanyssa.

2 kommenttia:

 1. Nyt vasta tajusin, että olenhan mä tuolla Slovakissa käynyt, siis siihen vanhaan aikaan...;D
  Ajettiin läpi ja vissiin jossain poikettiinkin, oltiin menossa Unkariin. Silloin en muuten siellä asunut, eikä ollut tietookaan,että joskus asuisin, siis Budapestissa....;D
  Oli muuten hyvä reissu kierettiin monta maata, Muutaman vuoden päästä tein sen uudestaan, mutta vähän eri reittiä.
  Upeita maisemia ja paljon vanhaa mielenkiintoista historiaa, tykkäsin kaikista osista.

  Muistin Banska Bystrica nimen mutta Horna ulica en ole koskaan kävellyt.....;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne vanhat jutut tulee mieleen kun muistutetaan. Minulle tämä matka oli vasta toinen koko maahan - silloin eka kerralla oikeastaan haluttiin mennä Banska Bystrikaan muttei mentykään sinne saakka. Siinä kaupungissa järjestettiin kansainvälisiä grafiikan kilpailuja, oltiin menossa palkinnonhakuun - taiteilija sai sen Bratislavassa.
   Nut kierreltiin maain länsi- ja keskiosaa. Enemmänkin olisi joskus kiva nähdä.

   Poista