tiistai 16. lokakuuta 2012

Linnoja Slovakiassa - osa II


Nitra sijaitsee Slovakian länsiosassa, Zobor vuorten juuressa ja Nitra joen laaksossa. Nitran alueella on ollut asutusta jo tuhansia vuosia (6000v), ja ensimmäisen kerran se mainitaan kirjallisissa lähteissä jo 880 -luvulla.

Vanha kuva Nitrasta ja sitä hallitsevasta linnasta – on linnan linnan alueen sisäänkäynnin vieressä.

Kaupungin nimivariaatioita:
Unkari – Nyitra (sanottaessa se kuullostaa - Nitro) tai Nyitria
Saksa – Neutra
Turkki – Litra
Vanhoja muotoja: v 826 Nitrawa, v 880 Nitra, v 1111, 1113 Nitra ja Nitria


Kun ja jos aikoo matkailla autollaan Slovakian alueella, kannattaa hankkia uusin kartta, missä nimet on paikallisella kielellä. Uusia teitä rakennetaan kovalla vauhdilla, ja ainakin uusien valta- tai moottoriteiden liitynnät on suunniteltu meille ehkä vieraalla logiikalla, tai käyttöön on otettu vaan joku vanhan tien pätkä liityntään.
Liikenneympyrät on paras ottaa tarkkaavasti, niitä on tieverkosto täynnä (hiljentävät ajonopeuksia mukavasti), mutta ympyrästä erkanevia teitä ei ole aina merkitty uudelleen (siis, merkintä mieleen jo ympyrään tultaessa).


Linnalle saavuttaessa tullaan Pribina aukiolle. Aluetta hallinneen prinssi Pribinan aikana vihittiin / pyhitettiin ensimmäinen kristillinen kirkko itä ja länsi slavien alueella vuonna 828.


Linnan alueen varsinainen sisäänkäynti on tässä kuvassa. Täällä on Piispan istuin, St. Emeram katedrali ja Paavikin kävi täällä vuonna 1995. Arkeologiset tutkimukset jatkuvat alueella ja Emeraman katedraalin restaurointityöt näyttivät olevan jo loppusuoralla. 
Nitra on hyvin tärkeä uskonnollinen keskus, täällä on kaunis synakoga sekä useita tärkeitä kirkkoja.Slovakian tasavalta - Nitra   linkki Nitran matkailusivulle, englanninkielinen.Zvolen linnan rakentaminen alkoi 1370 – 1380 unkarilaisen kuninkaan Ludwig von Anjoun toimesta. Hyvin monia herroja ja kuninkaita on tässäkin linnassa hallinnut ja linnaa muokannut. Asutusta tällä alueella oli jo Paleoliittisellä ajalla.

Vanha piirros / kaiverrus esittää Zvolen linnaa ja sen juurella olevaa kaupunkia, piirroksen kuva on linnan sisäänkäynnin vieressä.


Linnan pihaa näkyy näissä molemmissa  kuvissa, tämä oli suljettuna maanantaisin. 

Linnassa näkyi olevan taidetta vanhaa ja uuttakin, ainakin ulkona oli useita moderneja veistoksia.

Zvolen - linkki WikipediaanTodellisuudessa linnaan on sijoitettu Slovakin kansallisgallerian yksi osa – Slovenska Naroda Galeria.

2 kommenttia:

 1. Olisinhan minä tonnekin halunut lähteä, mutta näin se käy helpommin omalla keittiön pöydällä....lukea ja kattoa hyvät kuvat tarkkaan sekä sitten vain naputella näitä mustia napukoita!

  Kiitos kun teet tämän reissun meidänkin puolesta ja viellä taltioit ne tänne!
  Muuten ihan outo paikkakunta mulle tämä Nitra, mutta nimen varmaan muistaa tarvittaessa.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäät, suullisesti kerron sitten lisää. Muuten hauska nimi se Nitra, kun unkariksi se sanotaan melkein kuin -nitro-, siis sopivasti meille "nitrodisko" ikäisille. Muutenkin tuo Slovakia on jäänyt meille aika etäiseksi, monikaan ei siellä käy. Pääkaupunki sentään on tuttu yleensä.

   Poista