Yllätyin tämän
keiton mausta - vaikka se on omatekoinen, enkä ole mikään
ruualaittaja saati kokki - aina ei tarvita lihaa ja rasvaa makua
antamaan. No, kun kaapissa jo muutaman päivän lojuneet porkkanat ja
kukkakaali oli käytettävä. Poiskaan niitä ei voinut heittää,
tavallisen roskan sekaan - kun sitä biojäteastiaakaan ei ole,
täällä keskellä suurta Budapestin kaupunkia.
Pelkästää
porkkanat ja kukkakaali ei riitä keitoksi. Kaapista
löyti kaikenmoisten mausteitten lisäksi linssejä,
tomattimurskaa, montaa sorttia sipulia ja
paprikatahnaa. Eipä siihen muta tarvittukaan. Ensin huuhdoin
linssit ja laitoin veteen kiehumaan, pilkoin porkkanat ja puolikkaan
suurta kukkakaalia (vielä olis keksittävä mitä siitä toisesta
puolikkaasta tulee...) sekä sipulit ja kaikki kattilaan linssien
seuraksi. Tomattimurskan lisäsin seuraavaksi ja sitten niitä
kaikenlaisia muita mausteita – aina välillä maistaen.
Muistaakseni lisäsin hieman yrttisuolaa, lorauksen viinietikkaa,
rakuunaakin ja jotain muuta yrttiä (mitä lie).
Keittelin keittoa
hissukseen, niin kauan että ainekset kypsyivät ja maut tiivityivät
ja syvenivät. Eikä sitten muuta kuin kyytipojaksi kivennäisvettä
ja nälkäisemmälle syöjälle kifli (veteen leivottu
vehnäsämpylä, sellainen pitkulainen käyrä – niinkuin kuvassa
näkyy).
Tämä ruoka ei tule edes kalliiksi, sopii muuten hyvin penninvenytysviikoillekin.
Näitä
herkkuruokia syötiin Slovakian kierroksella, etualan lautasella
valtavat pihvit (kyllä oli - 2 kookasta) sienikastikkeella ja
toisella annoksella oli punaviinikastiketta toisenlaisella pihvilla
(kun en muista niiden nimiä).
Slovakialaisen linnan hämärässä
oluttuvassa mastui hyvä slovakialainen olut ja ruoka.
Kyllähän se näin on, että vahva, hyvistä juureksista linseistä(pavuista), tomaattia ja paprikaa reilusti väriä ja makua antamaan saa sen kunnon peruskeiton!
VastaaPoistaMaukas liemi ei kun kifeliä siihen kastamaan!
Sitten jonkinlaista ruualla herkutteluakaan ei saisi unohtaa tyystin, joten Slovenia osuikin oikeeseen kohtaan.
Sitä paitsi oothan sä hyvä kokki, vaan turhan vaatimaton lienet, ainahan sä oot teillä ruuat tehnyt ja kiitokset saanut.....;)
Keitto oli hyvää, ja kypsennetyn tomatin terveellisyydestä puhutaan nyt paljon. Keitin sen lopun kukkakaalin, lisäsin herne-porkkana-paprikaa ja tein juustosoosin, siitäkin tuli hyvää.
PoistaMe mentiin nyt Slovakiaan, viimeksi oltiin Sloveniassa. Siitä lisää seuraavaksi.