torstai 11. lokakuuta 2012

Vihanneskeittoa ......... herkutteluviikon jälkeen.


Yllätyin tämän keiton mausta - vaikka se on omatekoinen, enkä ole mikään ruualaittaja saati kokki - aina ei tarvita lihaa ja rasvaa makua antamaan. No, kun kaapissa jo muutaman päivän lojuneet porkkanat ja kukkakaali oli käytettävä. Poiskaan niitä ei voinut heittää, tavallisen roskan sekaan - kun sitä biojäteastiaakaan ei ole, täällä keskellä suurta Budapestin kaupunkia.


Pelkästää porkkanat ja kukkakaali ei riitä keitoksi. Kaapista löyti kaikenmoisten mausteitten lisäksi linssejä, tomattimurskaa, montaa sorttia sipulia ja paprikatahnaa. Eipä siihen muta tarvittukaan. Ensin huuhdoin linssit ja laitoin veteen kiehumaan, pilkoin porkkanat ja puolikkaan suurta kukkakaalia (vielä olis keksittävä mitä siitä toisesta puolikkaasta tulee...) sekä sipulit ja kaikki kattilaan linssien seuraksi. Tomattimurskan lisäsin seuraavaksi ja sitten niitä kaikenlaisia muita mausteita – aina välillä maistaen. Muistaakseni lisäsin hieman yrttisuolaa, lorauksen viinietikkaa, rakuunaakin ja jotain muuta yrttiä (mitä lie).
Keittelin keittoa hissukseen, niin kauan että ainekset kypsyivät ja maut tiivityivät ja syvenivät. Eikä sitten muuta kuin kyytipojaksi kivennäisvettä ja nälkäisemmälle syöjälle kifli (veteen leivottu vehnäsämpylä, sellainen pitkulainen käyrä – niinkuin kuvassa näkyy). 
Tämä ruoka ei tule edes kalliiksi, sopii muuten hyvin penninvenytysviikoillekin.Näitä herkkuruokia syötiin Slovakian kierroksella, etualan lautasella valtavat pihvit (kyllä oli - 2 kookasta) sienikastikkeella ja toisella annoksella oli punaviinikastiketta toisenlaisella pihvilla (kun en muista niiden nimiä).

Slovakialaisen linnan hämärässä oluttuvassa mastui hyvä slovakialainen olut ja ruoka.

2 kommenttia:

 1. Kyllähän se näin on, että vahva, hyvistä juureksista linseistä(pavuista), tomaattia ja paprikaa reilusti väriä ja makua antamaan saa sen kunnon peruskeiton!
  Maukas liemi ei kun kifeliä siihen kastamaan!

  Sitten jonkinlaista ruualla herkutteluakaan ei saisi unohtaa tyystin, joten Slovenia osuikin oikeeseen kohtaan.

  Sitä paitsi oothan sä hyvä kokki, vaan turhan vaatimaton lienet, ainahan sä oot teillä ruuat tehnyt ja kiitokset saanut.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keitto oli hyvää, ja kypsennetyn tomatin terveellisyydestä puhutaan nyt paljon. Keitin sen lopun kukkakaalin, lisäsin herne-porkkana-paprikaa ja tein juustosoosin, siitäkin tuli hyvää.
   Me mentiin nyt Slovakiaan, viimeksi oltiin Sloveniassa. Siitä lisää seuraavaksi.

   Poista