maanantai 15. lokakuuta 2012

Linnoja Slovakiassa - osa I


Slovakian kierroksella näimme linnoja, toisia vain kaukaa ihaille ja toisia kellariluolista torninhuipulle saakka tutkaillen. Kiinnostavaa oli ja uutta tietoa ainakin minulla, se oli selvää ennestään, että keskisessä Euroopassa on paljon vanhoja linnoja – mutta näin paljon ja niin vanhoja. Kunnostettujen linnojen lisäksi on vielä linnojen rauniot upeissa maisemissa (onhan ne rauniotkin yleensä kunnostettu ja tutkittu).


Slovakina pääkaupungin Bratislavan linna. Sisällä ei käyty, ympäristössä kierreltiin ja paikalle mentiin punaisella turistikierrostaan ajavalla junalla. Linnan näin joskus 20 vuotta sitten, edellisellä Bratislavan käynnillä (linna oli silloin hiekanruskea).


Kiinnostava yksityiskohta Bratislavan linnan seinässä. Varmasti tätäkin rakennusta on hajotettu moneen kertaan, näyttää vanhat ikkunapaikat laitetun alkuperäisille paikoilleen uuteen seinään.

Bojnicen linna on Slovakian eniten vierailtu linna. Paikka on mainittu asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1113, ei linna vaan sen alla oleva luola, minkä päälle sitten linna rakennettiin – aluksi puusta tehty linnoitus.


Kuva on linnan alueen sisäpuolella. Oli sateinen ja hyvä päivä linnavierailulle. Täällä ei päässyt kiertelemään omin nokkineen, opas kierrätti ympäriinsä ja kertoi historiat ja tarinat. Sanaakaan ei ymmärretty, ei haitannut kun osasimme tarkkailla oikeita kohtia – loput arvattiin. Ompahan taas tutkimista netistä myöhemmin.

Nämä sisäkuvat antavat jo jonkinlaisen aavistuksen linnan sisustuksesta ja sen eri aikakausien tyyleistä. Satoja rappuja oli kavuttava ylös torniin ja laskeuduttava taas maan uumeniin. Onneksi jalat olivat kunnossa, eikä opas kulkenut juoksujalkaa, ja kuvatakin ehti matkan varrella (kutakin kameraa varten oli oma maksunsa, eikä sitten tarvinnut kysellä saako kuvata).


Luolastossa oli se alkuperäinen lähde, mitä käytettiin aikojen mittaan myös linnan kaivona (lähde on nykyään kuivunut, niin ymmärsin, en nähnyt kun oli pimeää).


Kaivo linnan yhdessä pihassa, itse kaivo ja se lähde oli siellä luolassa, noin 26 metriä alas.


Upea linna - jossakin Nitran ja Bojnicin paikkeilla, siis keskellä tai länsipuolella Slovakiaa (selvitän joskus tarkemmin).


Sateinen päivä, illan hämärtyessä voi nauttia maisemista – linnojen välillä. Tässä kuitenkin paluumatkalla yöpymispaikkaan Nitran kaupunkiin.

2 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäisin linnoja katella ja kulkea....;)
  Miks ulkomailla on aina kauniiti vanhoja hienoja linnoja ja muutenkin niin erinlaista!? Niitä on muuten hankala siivota, isot tilat ja paljon portaita, ikkunat kapeita korkeita. Eikä silloin ollut viellä pölyimuriakaan keksitty, saatikka sähköä, jo piisas piijoille töitä jotta linnan rouvan sopi sipsutella pitkin käytäviä, silkkikengillään. Silkki oli jo silloin keksitty, että saivat niitä vaateita.....;))
  ps. mukava oli reissata kansanne,näin virtuaalisesti....kiitos ;))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun linnoihin ritarit ratsastivat portista suoraan sisälle, ei siellä varmaankaan pahemmin siivottu, mitä nyt hevosenpaska pois korjattiin. Sitten uudempana aikana piioista ei varmaan ollut pulaa, taisivat tulla töihin täyteen ylöspitoon.
   Tuo Bojnicen linna oli asuinpaikka aika myöhään, siellä se mikä kiilsi oli kultaa, ja oikea vesiklosettikin oli.

   Poista