torstai 8. syyskuuta 2011

Kirkkoja Euroopassa - Kalotaszentkirályi templom.

Kalotaszentkirályi kirkko Transylvaniassa, Romania.
Muutama vuosi sitten, 2007 olimme kiertomatkalla Romaniassa, ennen Unkariin kuuluneen Transylvanian alueella. Kiertelimme "vanhaa Unkaria" autolla, yövyimme ja ruokailimme matkailuyrittäjien yksityisissä kodeissa. Tässä kylässä se oli Kutashaz -niminen pensio (paina linkkiä). Upea matka, näimme ja koimme paljon kaunista ja hyvää. Koko matka olisi kertomisen arvoinen, mutta nyt kuvailen tätä yhtä kirkkoa, pienessä kylässä.

Kalotaszentkiráilyi on kylän unkarilainen nimi, Sancraiu sen romanialainen nimi. Transylvania on romaniaa, Erdély unkaria ja Siebenbürgen sakasaa ja kaikkia noita nimiä käytetään edelleen. Välillä oli hankalaa seurata missä mennään kun kylilläkin oli 2 tai 3 nimeä.

Kalotaszentkirályi templom sisältä.
Kirkko on vanha, XIII th. vuosisadalta peräisein ja läpikäynyt useita korjauksia. Vanhassa kirkokellossa nökyy vuosi 1481. Jokainen puinen kasetti katossa ja kaiteilla on erilainen, taidokkaasti käsin maalattu ja ne on restauroitu viimeksi 1994. Kauniit tekstiilikoristeltut ovat tässä kirkkossa punaisella kirjottuja. Tuo katosta roikkuva turkiksen näköinen laite on viljan tähkistä tehty koriste. 

Sancraiu Biserica - Kalotaszentkiralyi templom, kirkko lehterille päin.
Tämä on toimiva kirkko, se täyttyi taas sunnuntaimessuun, mihin osallistuimme kyläläisten mukana. Koko toimitus oli unkarinkielinen. Yksi virsi oli meillekin tuttu Lutherin "Jumala ompi linnamme", en olisi sitä tajunnut, mutta vieruskaveri kertoi. Unkarilaiskirkot Romaniassa ovat yleensä reformoituja (jossain sanottiin olevan noin 800 000 jäsentä), romanialaiset kuuluvat enimmäkseen ortodoksiseen kirkkoon (yli 86 %).

Linkkiä kannattaa napsauttaa, näet upean kirkon esittelyn, tämä on se romanialainen nimi, juttu on englanniksi: Sancraiu Biserica Reformata.

Wikipediassa on esittely Transylvaniasta: Transilvania


2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen matka varmaankin. Kirkko on kauniisti koristeltu, näkyy se, että viljaa arvostetaan<3

  Tuollaisessa pensionaatissa on edullista majoittua, ja isäntäväestä jää mukavat muistot, samoin koko kylästä..;)

  Kiitos postauksestasi, Pikoliini, ja oikein mukavaa loppuviikkoa & viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
 2. Aili-mummo
  Näyttää, että minulta taisi mennä nuo kirkot sekaisin, tuli toinen kirkko tuohon alkukuvaan. Korjaan virheen seuraavan juttuun.

  Ainakin tuo kylä on esimerkillisesti hoidettu, niinkuin ne muutkin mitä näimme. Saatiin hyvää ruokaa, oli ystävällistä ja siistiä, isäntäväki neuvoi ympäristön kiinnostaville kohteille ja tutustuttiin kylän arkeen.

  Tuntuu niin pahalta kun meillä tiedetään Romaniasta vaan kerjäläiset. Se maa on niin paljon muutakin.

  VastaaPoista