lauantai 21. tammikuuta 2012

Vanhoja viisaita ohjeita.


”Älä ole levoton tulevaisuudestasi. Selviät siitä tarvittaessa saman järjen avulla kuin nykyisyydestäkin.”

”Kaikki muuttuu. Sinä itse muutut lakkaamatta ja hävität aina jotakin itsestäsi. Ja näin käy koko maailman.”

”Muista, että kovin vähän tarvitaan onnelliseen elämään.”

”On hyödytöntä vihoitella töilleen, ne eivät siitä välitä.”

Marcus Aurelius oli Rooman keisari vuosina 161 – 180 jKr. 
ja kirjoitti näitä viisaita mietteitä tulevaisuudesta, kehityksestä, onnesta ja työstä, jo melkein kaksituhatta vuotta sitten. Ajatukset ovat hänen pienestä Itsetutkistelunsa ”Ta eis beautón” kirjasta (alkujaan kirjoitettu kreikaksi). Itse huomasin ne toisesta pienestä kirjata ”Viisauden sanoja”, koonnut Niilo Kärki.
Jotenkin vaan nämä mietteet pistivät vähän tosikkomaiseen silmääni, nyt kun eletään epävarmoja aikoja ja moni arvioi menneitä ja miettii tulevaisuuttaan.

”Jos haluat ilahduttaa itseäsi, ajattele silloin lähimmäistesi hyviä puoli.”
Marcus Aurelius antaa myös tämän hyvän ohjeen.


Rooman keisari Marcus Aurelius oli stoalaisen filosofian edustaja. Lapsen jo hän pukeutui filosofin pukuun ja omaksui filosofin yksinkertaiset tavat. Koko elämänsä ajan hän oli askeetti, mietiskelevä ja hyvin velvollisuudentuntoinen.
Roomassa (Piazza Colonna) on Marcus Aureliuksen pylväs, mikä tehtiin keisarin sarmaateista ja markomanneista saamien voittojen kunniaksi. Sotaretkistä kertovan pylvään reliefeistä saa kuvan sen ajan sodankäynnistä, elämästä ja tavoista.

Aurelianuksen muuria esittävän teoksen osa, tekijä Antero Olin.
Aurelianus oli Rooman keisari vuosina 270 – 275, noin sata vuotta myöhemmin kuin Marcus Aurelius. Antero Olinin teos esittää Aurelianuksen muurin osaa ja sen parhaiten säilynyttä porttia nimeltään Porta San Sebastiano. Se tunnettiin antiikin aikoina nimellä Porta Appia. Olinin teos kuuluu hänen sarjaansa Muro di Roma, tämä teos on nro I, valmistunut vuonna 1990.

3 kommenttia:

 1. Markus Aurelius oli muistaakseni Rooman suuria keisareita, jotka muitetaan ajanlaskujen loppuun asti. Tosin nyt en muista mistä syystä hänet muistetaan, mutta varmaan tekojensa takia; tai ehkä viisautensa.;D

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle, Pikoliini, ja kiitos postauksesta.<3

  VastaaPoista
 2. Markus Aurelius, nimi on aina ollu tuttu, vissiin koulussa on siitä puhuttu ja päntätty päähän. Äkkiseltään en kyllä pystyis mitään hänestä sanomaan, jos en olisi lukenut edellisiä kirjoituksia! Historiasta tykkäsin jo koulussa, mutta vuosiluvut eivät pysyneet pääsäni. Taidapa vilkaissa mitä tämä mun läppärini hänestä kertoo, jos tulee liikaa vaikeaselkoista tekstia vuosilukuja siirän ko.asian tulevaisuuteen....;)

  VastaaPoista
 3. Aili-mummo: Markus Aurelus oli hyvä keisari, komea ratsastajapatsaskin hänestä tehtiin. Pitäisi taas kerrata Rooman historiaa enemmänkin, kun niitä kirjoja meillä on täällä kirjahyllyssäkin. Minulta vaan pakkaa mennä nuo keisarit sekaisin.

  Maikku: Kertaus on viisauden äiti..... vai miten sekin viisaus nyt meni. Netistä on helppo tarkistaa asioita, kunhan muistaa.

  VastaaPoista