tiistai 8. maaliskuuta 2011

Helppotekoista syötävää.... Unkarissa

Hyvä, suuri sämpylä halki, päälle tuorejuustoa ja punajuuriviipaleita.

Kuvan zsemle on hyvää Unkarista, samoin vajkrém, tuorejuustotyyppinen levite ja punajuuriviipaleet. Tuorejuusto on tässä naturellia, siis ilman lisämausteita. Punajuuri cékla on jotain lievästi hapatettua, terveellistä ja hyvää.
Kuvauksen tei kaasuhellan päällä (auringonpaistetta ikkunan vieressä), vaikka tämän lounaan valmistamiseen ei tarvittu keittämistä tai paistamista.

Tässä vihannes- jauhelihapata. Kaalia (tässä kurttu- eli savoijinkaalia), porkkanaa, sipulia, sellerinjuurta, palsternakkaa, sekä mitä muita vihanneksia ja yrttejä kotona sattuu olemaan. Kaikki silpuksi ja kattilaan (vettä ja suolaa sopivasti), hitaammin kypsyvät ensin. Jauhelihan paistoin pannussa.

Tammikuun, v 2011, tunnelmaa Budapestin kauppahallissa.
Vihannekset ja lihan hain Budapestin vanhasta kauppahallista. Tähän upean ihanaan kauppahalliin pääsen bussilla muutamassa minuutissa tai kävelemällä noin parissakymmenssä.5 kommenttia:

 1. Hyvää, Unkarissa tulee syötyä paljon hyviä kasviskeittoja kun noita kalliinmpia juureksia saa perunan hinnalla, palsternakat, sellerin mukulat ym.juuret. Marketeissa ne valmiiks pakattu 5-7 lajiketta, vain perut puuttuu, käytän niitä. Säppy näytti herkulliselta ja onkin sitä...nami....;)

  VastaaPoista
 2. ps. luulin ensin sitä sämppyä laskiaspullaks siinä kuvassa, tänään kun on laskiasipullan päivä, kermavaahtoo ja hilloa....nami-maiskis..;)

  VastaaPoista
 3. Maikku: ... niin, huononäkönen vois nähdä tuossa kermaa ja hilloo, ei kait Unkarissa laskiaispullia syödä!?

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää kasvispatasi, nam. Oppisinpahan joskus käyttämään muitakin kaalilajeja kuin sitä tavallista keräkaalia näihin patoihin.
  Tuo Budapestin kauppahalli oli kokemus sinänsä, kiertelin siellä kojusta kojuun. Mutta paras paikka kirpparifriikille on kuitenkin se iso kirppis kaupungin ulkopuolella. Menikö sinne bussi 45 tai jotakin sinnepäin. Joskus varmaan vielä pääsen taas Unkariin ja kuljen Sissin siltaa ja tutustun myös hänen palatsiinsa. Se jäi vielä näkemättä.

  VastaaPoista
 5. anja: En nyt muista bussin numeroo mutta netissäkin se löytyy. Tuo ruttukaali näyttää olevan Suomessa aika kallista, Unkarissa ei, tavallinen kaali taas on joskus kitkerää, ei varhaiskaali kuitenkaan. Aikoinaan reissun päällä ollessa oikein suututti kun kauppahallien upea tarjonta jäi aina vain ihailun kohteeksi, nyt pääsen jo kokkaamaan. Pian taas on tankoparsan aika - nami -nami.

  VastaaPoista