tiistai 17. heinäkuuta 2012

Monta vinkkeliä - yhteen paikkaan.

Pieni esittely suurenmoisesta paikasta - Trajanuksen hallit Roomassa - Trajanuksen Forumilla. Oikeaa perustietoa löytyy internetissä runsaasti - useilla kielillä ja monilla tavoilla esitettynä, kuvitettuna ja ilman kuvia.  En ryhdy toistamaan ja kopioimaan asiantuntijoita - ajattelen omiani ja näytän omia ja muitten kuvia.
 "Trajanus" (Wikipediaan linkki) oli Rooman keisari ja hän rakennutti paikan. Upeita näkymiä näyttää Google Earth (koko maailman karttapallo) ja tuosta järjestelmästä kopioin yllä olevan katutason näkymän. Kuvassa näkyy kaikki Googlen tunnisteet. Nuo pienet kirjavat neliöt ovat paikalle, siis Google Earth karttapalloon tallennettuja valokuvia ja siellä niitä on kiva katsella. On siellä yksi keltainen paikan merkiksi laitettu paikkatietomerkkikin, niitä sanottiin ennen karttaneuloiksi. 

Syksyllä 1985 Roomassa ja Mercati di Traiano.
Vasemmalla kuva ensimmäiseltä Rooman matkaltani - kolme kuukautta Roomassa eka matkalla -  konservoinnin koulutuksessa silloin. 


Mikä muu paikka voisi olla sopivampi konservoinnin opiskeluun, kuin Rooma, vaikka paperipohjaisen materiaalin käsittely oli tällä kurssilla pääosassa. Ajatuksissani oli säilyminen - säilyttäminen - konservointi - restaurointi, konkreettisesti noissa kivirakenteissa, arkkitehtuurissa ym.Kuvataiteilija Antero Olin, akvatinta teos S.P.Q.R. II.
Oikealla on kuvataiteilija Antero Olinin teos S.P.Q.R. II  vuodelta 1983 -  taiteilijan näkekys / näkökulma Mercati di Traianosta. 


Taiteilija on valinnut teokseensa värisävyn, mikä näkyy Googlen valokuvassa - hohteena seinässä, ja alla olevan kartan päävärinä. 
Värin salaisuutta pohti myös roomalainen taideyleisö näyttelyssä - onko se auringonnousun vai -laskun väriä!? 


Alla on arkeologinen kartta -  kartantekijän tai asemakaavoittajan ja arkeologin näkökulma Trajanuksen kauppahalliin - Trajan's Forum (linkki Wikipediaan, missä on tarkempi selvitys kartastakin).
Kartassa näkyy olevan pohjana jonkinlainen asemakaavakartta. Olemassa olevat rauniot ja muut vanhat rakennelmat on merkitty mustalla, päällemerkittyinä ja heikommin näkkyvissä jo hävinneitä osat.


Alla näkyvä kartta löytyy hyvästä karttojen linkistä Worldmapfinder - Rome, mistä sen kopioin.
Vieressä olevassa  suurennoksessa näkyy hyvin Trajanuksen Forum ja nuo kauppahallit, valokuvissa näkyvä osa on numeroiden 15 kohdalla, ylemmän numeron oikeanpuoleisen kaaren kohta.

PS. poistin tuon kartan osan suurennoksen,  mikä tässä vieressä oli, se kun oli muuttunut mammutin kokoiseksi - voi näitä osaamattomuuden vaikutuksia - eipä haittaa, ehkä huomaan opin joskus.

Entisenä karttojen tekijänä paikkatiedot kiinnostavat - tiedä sitten muita, voi olla yks hailee missä se ikivanha kauppahalli on.6 kommenttia:

 1. Hieno postaus ja mielenkiintoista asiaa. Vaikka olen joskus Roomassa käynyt, Trajanuksen hallit minulle tuntemattomaksi jääneet. Mutta Rooman kartta näyttää todelta sen, että kaupunki "Tiberin rannalla seisoo ja Rooma se on ikuinen" erään laulun sanoin.
  Kiitos postauksesta Pikoloni. Täyttä asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja - Rooma on ikuinen ja aina sieltä löytyy jotain uutta. Oikeesti paikanpäällä en ole käynyt muutamaan vuoteen.

   Nyt tietysti tuo Google Earthin karttapallossa liikkuminen ja paikkojen katselu innostaa. Kolmiulotteisessa näkymässä kulkeminen on niiiiiin hauskaa. Ja sitten vielä ne ihmisten ottamat valokuvat - kuka tahansa voi kuviaan tallentaa oikeille paikalle toisten katseltavaksi.

   Poista
 2. rooma on varmasti yksi euroopan ja koko maailman hienoimpia kaupunkeja, ainakin siltä osin, mitä historiaan tulee. rooman vaikutus muuhun eurooppaan on ollut suuri...

  hyvä postaus, pikoliini, kiitos näistä.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooma on niin täynnä historiaa, joka askeleella sen aistii. Jokaisella paikalla on mielenkiintoista historiaa, ja onneksi niitä on tutkittu ja niistä on kirjoitettu niin paljon, että saa tiedonhalunsa tyydytettyä.

   Eurooppa on täynnä roomalaisten aikaansaannoksia ja Rooma on vaikuttanut niin monilla elämänaloilla. Vaikutus on ollu tosiaan suuri - niin hyvässä kuin vähemmän hyvässä.... nyt etenkin siinä vähemmän...

   Kiitos Aili ja hyvään heinäkuista viikkoa.

   Poista
 3. Toistan kyllä arvostamiani edellisiä kommentoijaa!

  Kaikki tiet vievät Roomaan ja siksipä itsekin sinne aikoinaan jouduin, myöskin ihan hen.koht.syistä....;)

  Noihan sitä pitäisi kirjoitaakin, seikkaperäisesti kera karttojen ja kuvien.
  Hyvin tuli viellä esille kun sulla on tälle sivulle ihan uusi etikettikin, hyvin onnistuit siinäkin. Toimii ja näkyy hyvin, iisi lukea.

  Lisää asiaa odotellaan ja leppoisaa akkainviikkoa....;D

  VastaaPoista
 4. Kiitos - kiitos. Piti muuttaa blogin mallia kun kännykän netissä sitä oli hankala lukee eikä muutenkaan toiminu oikein - siis ainakin mun vanhassa kännyssä. Halvempi oli muutta blogia kuin ostaa uusi ajanmukaisesti varustettu älykännykkä. Tässäkään ei vielä kaikki erotu niinkuin haluaisin - muokkaillaan ja muokkaillaan.

  Muistan kun aikoinaan olin sisaruksista ainut, joka ei edes ollu käyny Roomassa. Sekin tuli sitten ajallaan korjattua.

  VastaaPoista