torstai 1. maaliskuuta 2012

Täällä synnyin ja kasvoin.

Tässä taas mielipuuhissani - karttoja katselemassa ja leikkelemässä, digitaalisia ei alkuperäisiä. Valitsin tähän  palan vanhaa pitäjänkarttaa, vaikka sen tietosisältö on paljon vanhemmalta ajalta kuin tämän jutun otsikosta voisi ajatella, varmaankin 1800 -luvulta. Toinen kuva on tätä päivää ja sen julkaisija on Google earth.

Pitäjänkartan keskikohdassa näkyy L -muotoinen pieni lampi, sininen pläntti vihreen alueen sisällä, se on Vasikkalampi. Googlen kuvaan olen tuolle kohdalle laittanut keltaisen nastan ja lammen nimen (kuvan oikeassa reunassa). Molempien kuvien vasemman reunan yläosassa on pitkähkö järvi, Köhniönjärvi. Pitäjänkartassa järven nimi on jotain muuta, en saa selvää (yritän selvittää....).

Hyvä esittely vanhasta kotialueestani löytyy Wikipedia linkistä, Kypärämäki.
.
Käsin valmistettuun pitäjänkartastoon sisältyy tämä Jyväskylän karttalehden 3212 05 osa.
Näitä Maanmittaushallituksen karttoja säilytetään nyt Kansallisarkistossa, missä ne on myös digitoitu.

Google earth tarjoaa tällaista karttakuvaa Jyväskylän Kypärämäen kaupunginosasta. 

Pirkko ja Maija kodin portailla,
minä kiltisti asennossa ja Maija
jo naureskellen pelleilee.
Pieni muisteluhetki lapsuutemme ajoista - kahden valokuvan kanssa.
Vasikkalammen jäällä opimme luistelemaan ja Köhniönjärvellä uimaan. Kotimme oli noiden vesialueiden välissä, samoin kansakoulu -  mitä kävimme, kirjasto - mistä lainasimme kirjoja, kirkko ja seurakunnan tilat - joissa kävimme pyhäkoulussa ja partiossa, suurin osa lapsuunden kavereistamme asui siellä.

Sisarukset Maija, Pentti ja Pirkko Vasikkalammen jäällä
 melko tasan 55 vuotta sitten, helmikuussa 1957.
Joka talvi me alueen penskat aurattiin itse luistelukenttä lammen jäälle, meitä lapsia oli paljon. Vasikkalammella opeteltiin luistelun alkeet ja pelattiin ensimmäiset jääkiekkottelut. Meillä tytöilläkin oli hokkarit eka luistimina, kuvassa näkyy jo kaunoluistimet.

Kesäisin lammella seilattiin omatekoisilla lautoilla ja joillakin veneen kuvatuksilla. Lampi oli matala ja vesi oli likaista eikä siellä uitu, muulloin kuin vahingossa lautan hajotessa tai rannalta lipsahtaessa. Lammen rannalla oli myös kiinteät pyykkipadat ja muut pyykinpesuun tarvittavat altaat sekä laiturit. Näkkileipätehdaskin oli siinä lammen vieressä ja paljon muuta.

4 kommenttia:

 1. Vanhoja aikoja on mukva muistella, lapsuus säilyy aina mielessä. Taidat olla minun ikäluokkaani, Pikoliini, Maikku on sen sijaan nuorempi;) Onko tuo Pentti vanhin sisaruksistanne?

  Kiitos näistä, ja oikein mukavaa viikonloppua sinulle.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että mitä vanhemmaksi tulee sitä hauskempaa on muistella menneitä aikoja ja tapahtumia. Ihmetellään Maikun kanssa myös syitä miten meistä tuli tällaisia, siinä hyvä syy sukututkimusten alkuun. Olen hyvää -44 vuosikertaa, Maikku on vähän alle kaksi vuotta minua nuorempi ja Pentti oli (kuoli -96) kuusi vuotta minua vanhempi.

   Aika menee kuin siivillä ja taas on viikonloppu edessä, hyvää viikonloppua sinulle Aili-mummo.

   Poista
 2. Ihanata, mun lemppari kuvia! Kaatunut olen luistimilla, kun polvet lumessa! Muuten mä olen uinut, tai ainakin polskutellut laiturilla Vasikkalammessa, koska muistan mutapohjan ja inhoittavat iilimadot, ruutanoita en pelänyt, vaikka pojat niillä pelotteli! Meillä tytöillä oli jo silloin omat jääkiekkomailat!
  Vanhaks tullaan kun on kiva muistella....ihan jees juttua...kiva...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kun heiteltiin, tai pojat heitti iilimatoja pyykkipadan alle tuleen ja ne pohksahteli - kauheeta eläinrääkkäystä!!! Muistelen että Pena ne meidän jääkiekkomailat teki, hän kun oli puuseppä eka ammatiltaan ja osasi mallit kun itse pelasikin joukkueessa.

   Poista