sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Isän syntymäpaikka USA:ssa.

Waukegan Illinoisten osavaltiossa USA:ssa oli pieni, noin 16 000 asukkaan kaupunki kun isäni syntyi siellä 104 vuotta sitten, maaliskuun neljäntenä päivänä. Kaupunki sijaitsee Michigan järven rannalla Chicagon pohjoispuolella. Nykyisin Waukegan on sadantuhannen asukkaan kaupunki, "An Illinois Arts-Friendly Community"..


Postikortin osa vuodelta 1908, Waukegan, Ill.
Isä tätinsä sylissä, äitinsä on vieressä.
Ylhäällä oleva postikortti on vuodelta 1908, isäni syntymävuodelta. Voin hyvin kuvitella kortin vasemman reunan henkilöitten olevan vaikka isoäitini sisarensa kanssa työntelemässä vaunuissa pientä Edviniä (noita lastenvaunuja esittelin jo tässä blogissa vuosi sitten). Näin on helppo kuvitella kun katsoo toista kuvaa ja sen henkilöitä, sisarukset Hanna ja Alexandra pitkissä hameissaan ja pieni poika mekon näköisessä paidassaan. Todennäköisesti henkilökuva on kuitenkin jo New Yorkista, Hanna täti asui siellä ja sinne muutti isän perhekin.

Löysin väestölaskennan tiedot vuodelta 1910, minkä mukaan perhe asuu jo New Yorkissa. Census näyttää oikean perheen, vaikka sukunimi on vääntynt melkein tunnistamattomaksi ja henkilöiden etunimissä on virheitä.

Alla oleva topografinen kartta Waukeganin alueesta on mitattu kaksi vuotta ennen isäni syntymää, vuonna 1906. Perheen tuon aikaisen osoitteen löysin vanhasta kirjekuoresta. Paikan sijainti näkyy karttapalan alareunassa, keskipaikkeilla olevassa ruudussa 28, vähän tuon numeron alapuolella (vertasin tätä karttaa  "Google earth" tietoihin).


All maps on this page were published by the U.S. Geological Survey and are in the public domain.
Historical Topographic Maps Home Page.

6 kommenttia:

 1. Ihania vanhoja valokuvia ja karttoja;DD

  Sinä paikannat kaikki asiat tarkkaan;))

  Mukavaa pyhäpäivää, Pikoliini.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis aurinkoinen sunnuntai tänään, hyvää pyhäpäivää sinullekin Aili-mummo.
   Nyt on niin kiva kun netistä löytyy vaikka minkälaista karttaa ja vielä vapaasti käytettäviä (yritän olla tarkkana oikeuksien suhteen). Ja eihän siitä perusammatistaan mihinkään pääse, kun olen kartoittaja ja koko ikäni kaikenlaisia karttoihin liittyviä töitä tehnyt, siis ihan kaikkea, ja vielä monissa maissa.

   Poista
 2. Hämmästyttävää, että pystyt paikantamaan kartalle isäsi syntymäpaikan! Söpö pieni poika valokuvassa tätinsä sylissä, samaa näköä tyttärissään on ihan selvästi!
  Leppoisaa sunnuntain loppupäivää sinulle Pikolini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun osotteita on tallella ja paljon kaikenlaisia karttoja sormilla näppäilyn päässä, niin paikat löytyy... kun haku on niin vietävän hauskaakin.
   Taidetiin me koko purukka ihmetellä maailaa silmät pyöreenä, suu auki odotellen maailmalle lähtöä.... ja kyllä me on sitten mentykin.

   Poista
 3. Ihme mummo toi Pikolini, ei sillä hyvähän se on, onneks noita tutkijoita löytyy...;) Mielelläni minä luen valmista tietoa ja kattelen kuvia! Tutkia tykkäisin, vaan en usko, että oikeeta tulosta syntyis. Ainenkaan noin vaativassa ja aikaa vievässä asioissa, mun tutkimukset on useita asteita alaspäin ja melko yksoikosia. Mullahan on aina suurennuslasi tossa esillä, siis tutkin ja tarkastelen, tänäänkin yhen kipon pohjasta tekstiä ja leimoja.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiita tietoja on vaikka miten paljon, usein helposti saataviakin. Palapelin kokoaminen ja tietojen yhdistäminen oikein on jo haastellisempaa. Onneksi meillä on noita palapelin paloja runsaasti, puuttuvia palojakin on ja niitä yritän vielä etsiä. Ennenkuin loksautan palan paikoilleen, tarkistan ja varmistan moneen kertaan, että pala on oikea. Mielikuvaleikkiä tämäkin on.

   Poista