sunnuntai 30. syyskuuta 2012

SLOW DESIGN - slow life in Budapest


”Slow Design” on tämän design viikon teema Budapestissa. ”Slow life” - hidas elämä, on taas tämän oman elämän teemana jatkuvasti – eikä vaan tällä viikolla, yritetään elää hitaammin koko lopun elämää.


Kansainvälisen kulttuuriviikon avajaispäivänä oli unohtua tuon tärkeän teeman ajatus. Avajaisia ja tapahtumia oli runsaasti - ja on edelleen koko viikon ajan. Viikon – 10 päiväisen viikon kunniavieras on Suomi – Suomen Fiskarsin taiteilija- muotoilijakylä.

Tämän vuoden tapahtumaan suurin näyttely ja sen virallinen avajaisjuhlallisuus oli viime perjantaina Erzsébet térin näyttelyrakennuksessa. Siinä vanhassa Budapestin linja-autoaseman rakennuksessa, jonka kaikki vanhat Budapestin kävijät varmasti muistavat (aikoinaan siellä sai kaupungin halvimman kahvinkupposen).

Slow Design esineitä ja muotoilun tuotteita on esillä kahdessa kerroksessa, joten katseltavaa riitää. Avajaisten tungoksessa ja kuumuudessa vaan katselu jäi pintapuoliseksi. On palattava paikalle uudelleen.
Avajaisissa, tässä nyt ja yleensä, tavataan vanhoja ja uusia tuttuja – kuunnellaan järjestäjien, osallistujien, tukijoiden ja muiden asiantuntijoiden puheita. Seurustelun ohessa nautitaan virvokkeita ja tungeksitaan – kuin tyylillään.
Slow Design - yleiskuvaa.

Seuraavaksi kiiruhdimme Ráday utcalle, tutulle kadulle - osallistumaan taiteen ja muotoilun oppilaitosten näyttelyjen avajaisiin. Tutut taidegalleriat, Galéria IX ja ART9 Galéria ovat kadun loppupäässä, Budapestin ytimen ja Kálvin térin suunnasta katsottuna ja lähellä Taideteollisuusmuseota.


Jaschik Àlmos Art School, taidekoulun grafisen suunnittelun osato organisoi tämän näyttelyn. Koulu ja sen opettajakunta on meille ennestään hyvin tuttu jo vuosien takaa. Yhteyksiä on hoidettu monessa muodossa, on opettaja- ja oppilasvaihtoa, on näyttelyjä ja vierailuja ym.

Galleria IX ja nuoria opiskelijajoukkoa opettajineen
Näyttelyssä esillä olevat julisteet / mainokset ovat hyvän opetuksen ja lahjakkaiden opiskelijoiden taidonnäytteitä. Nuoret ovat valmiita työelämään.

Galleria IX:stä siirryimme naapurigalleriaan ART9, seinän taakse. Siellä jatkui sama innostunut tunnelma, paljon nuoria, heidän opettajiaan sekä kiinnostunutta yleisöä.ART9 Galleriassa kaksi valmistuvaa nuorta muotoilijaa sekä avajaisyleisöä.

Avajaisissa yksi teema oli ”virtuaalinen vaatekaappi”, kuvan tilanne on siirretty kadulle, missä esiintyjien liikkuviin ”asuihin” heijastettiin erilaisia kuvioita ja muotoja, näky oli mahtava (en vaan onnistunut saamaa hyvää kuvaa koko jutusta, mielikuvituksella saa nuo hahmot liikkumaan ja kauniit valoisat kuviot tanssimaan niiden päälle).

Kaupan muovikasseista saa muodikkaita laukkuja, kun muotoilee ja maalaa niitä omaan malliinsa. Tuskin se kaikilta onnistuu, mutta nämä nuoret muotoilijat ovat onnistuneet.2 kommenttia:

 1. Ompas taas siellä tapahtumia....;)

  Tuntuu että joka vuosi on useita Suomi juttuja ja valtavan isoja tapahtumia, no hyvä näin tietystikin! Hyvä kun niistä kirjoitat tännekin ja ennenkaikkea osalistutte....yhteisön ja viran puolesta pitääkin se ehdottomasti toteuttaa.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtumia riittää - pieniä ja suuria. Kaikista ei vaan aina tiedä etukäteen, TV uutisissa sitten näkee ja tietysti niitä suuria juttuja mainostetaan. Kiertelemällä kaupungilla usein sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

   Näyttelyjen avajaiset on tietysti paikkoja missä tavataan tuttuja ja solmitaan kontakteja. Taiteilijoille eriomaisen tärkeää....

   Poista