keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Monenmoisia katukiviä Helsingissä.

Helsingin komeimmat katukivet - ovatkohan ne nämä Unioninkadun jalkakäytävien keskiosiin asetellut graniittilohkareet. 

Unioninkatu (Linkki Wikipediaan) on se katu, mikä on siinä Senaatintorin ja Tuomiokirkon vasemmalla puolella. 

Kivetyksen hisoria olisi kiva tietää, yritin etsiä mutten löytänyt. Luulisin kivien olevan suomalaista graniittia - vanhoja varamasti ovat ja painavia.


Ortodoksinen Pyhän Kolminaisuuden kirkko on alapuolella olevan kuvan vasemmassa reunassa, puiden siimeksessä. 

Suomen Kansalliskirjaston sisäänkäynti ja sen pieni kupolikatto näkyvät kuvan keskipaikkeilla - tuo komeakivinen jalkakäytävä jatkuu vielä kirjaston ohi. 
Kuvassa lähempänä on entisiä sairaalarakennuksia, kuten tuo komea Topelia, yliopistoon kuuluvia nykyisin.Seuraava (kuvat alla) komeitten katukivien paikka on Sofiankatu (W. Linkki) siellä voi nähdä erilaisia vanhojen kivetyksiä. Nykyinen lyhyt kävelykatu yhdistää Kauppatorin ja Senaatintorin. 

Katu oli olemassa jo 1640 -luvulla. Sofiankatu muutettiin museokaduksi vuonna 1998, jolloin se jaettiin kolmeen osaan ja sen osat päällystettiin eri aikausien tyylillä. Nyt koko aluetta kehitetään uuteen malliin, Sofiankatukin on osa Torikorttelit kokonaisuutta.
Täällä on taas noita komeita, suuria graniittilaattoja tai -lohkareita, tavallisia pitkiä reunuskiviä, tiiliskiven näköisiä ja kokoisia katukiviä sekä epämääräisen pyöreitä mukulakiviä. Täällä voi sitten kokeilla miten kävely sujuu kovilla mukuloilla.
Ylhäällä oikealla kuvassa näkyy vanha vesiposti, sen vieressä tiuhaan aukeavan oven takaa löytyy 
yleisö WC. Ainakin niin oli oveen merkitty.


Pohjoisesplanad ja sen jalkakäytävät on päällystetty myös komeilla katukivillä. 
Tavallinen asfalttipäällyste on yleisintä Helsingissäkin, mutta se on vaan vähemmän mielenkiintoista.

Esplanadin puiston käytävät ovat hiekkakäytäviä - niinkuin aina ovat olleet, oletan. Pääkäytävän reunojen vesikourut on tehty katukivistä, kauniita ovat. 
Nämä kauniin koristeellisesti ladottu katukivetys reunustaa Helsingin satama-altaan reunustaa. 
Sateella graniitin värit tulevat hyvin esiin, siinä on punaisen ja harmaan upeita sävyjä. Pohjoisespan jalkakäytävän kivetystä sateessa - kaunista on. Märkänäkään se ei ole liukas.3 kommenttia:

 1. Hitsi näin hyvän jutun saa aikaseksi kun kattoo mihin jalkansa laittaa ja onneksi sullakin aina kamera matkassa....:)

  Meilläkin näitä kivikatuja löytyy, hankalat ovat vain kävellä, oikeilla kengillä kyllä toimii sekin! Muistan että jossain vaiheessa kun ajoin viellä pyörällä töihin tässä kaupungissa niin jopa tuntui tärinä pitkään vississä paikoissa...;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä näkee ja huomaa enemmän kun kulkee hitaammin - mukavaa vanhenemista se on. Nuorempana kyllä kompuroin Hesankin kaduilla, en kuitenkaan noilla komeilla kivipäällysteillä. Tuoreemmat kaatumiset on sattuneet sitten Espoossa - viimeksi huuli halki ja kyynärpää sijoiltaan.

   Poista
 2. Hei! Onko mahdollista käyttää yllä olevaa kuvaa paasikivilaatoista eräässä nettijulkaisussa? Miten haluat, että nimeän kuvan?
  Terveisin Kati Teperi

  VastaaPoista