sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Puinen kappeli keskellä Helsinkiä - Kampissa.


Helsingin ytimeen - Narinkkatorille Kamppiin on noussut tämä puinen rakennus. Se on hiljentymiseen tarkoitettu kappeli - keskellä kiireistä kaupunkia. Helsingin seurakuntayhtymä sen rakennutti ja Arkkitehtitoimisto K2S:n arkkitehdit Mikko Summanen, Kimmo Lintula ja Niko Sirola sen suunnittelivat.

Kappeli on tarkoitettu kaikille, tulijan vakaumusta tai uskonnontokuntaa ei kysellä - eikä niitä tyrkytetä. Kappelin aulassa - sen puisen osan vieressä on Helsingin sosiaaliviraston ja seurakuntien työntekijöitä - valmiina auttamaan tai opastamaan vierailijoita.Oma ensivierailuni tässä rauhan ja hiljaisuuden tyyssijassa oli vasta viime keskiviikkona Pyhäinpäivä alla. Istuimme ystävän kanssa hetken kappelin puisella penkillä, nuuhkimme lievästi puulle tuoksuvaa ilmaa, ihailimme elävää puurennetta ja katosta tulevaa valoa, kuuntelimme hiljaisuutta ja syvennyimme ajatuksiimme. 

Kappelin aulassa oli toimintaa, oli paikan työnkeijöitä ja vierailijoita. Kappelin sisällä oli hiljaa istuva nainen, meidän perässä tuli muutama lisää ja hetken päästä tuli kuiskaten keskusteleva ryhmä. Täällä on helppo käydä hiljentymässä ja kadottaa hetkeksi maailman murheet. 


4 kommenttia:

 1. Tästä en kylläkään tienyt mitään, saatikka käynyt siellä!
  Helsingin keskusta kun on jäänyt käymättä, korjaan sen heti kun kuntoni sen sallii, uskon että jopa ensi kesäna se onnistuu...tai ainakin toivon niin...;D

  Upea oivallus ja mahtava rakennus joka luulisi keräävän huomiota....kappeli keskellä vilkkainta pääkaupunkiamme....avoin mesta kaikille...kiireessä paikka istahtaa ja hiljentyä....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissäkin on nyt helppo huokasta kirkon penkissä - niinkuin on jo totuttu eteläisemmissä maissa kulkiessa. Väillä on oltu kuumassa säässä viilentymässä tai päinvastoin, tai muuten vaan poistuttu kovasta melusta ja kiireen hulinasta.
   Tämä kappeli on melkein aina auki, eikä ole kovaa rappusten tai mäen kipuamista.

   Poista
 2. Tuolla kappelilla oli hyvin näyttävät vihkiäiset, ja ne televisioitiin, näin lähetyksen useampaan kertaan..:)))
  Hyvä että seurakunnilla on varaa tehdä tällainen kappeli ja palkata siihen työntekijöitä. Sosiaalialan ihmiset palkannee kaupunki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihkiäiset jäi näkemättä - vahinko. Paikalla aion varmasti vierailla usein.

   En ole oikein selvillä kappelin ja sen toiminnan maksajista, hyvää yhteistyötä siinä on kuitenkin tarvittu ja tarvitaan edelleen. Hanketta arvosteltiin aluksi kovasti ja taisi se tulla suunniteltua kalliimmaksikin. Nyt ollaan tyytyväisiä.

   Hyvää pyhäiltaa Aili-mummo.

   Poista