maanantai 14. toukokuuta 2012

Pienellä kävelyllä Budapestissa.Aloitin kävelykierrokseni bussilla nro 9, koska halusin päästä Deák térelle nopeesti. No, bussi juuttui vanhan kunnon hotelli Astorian edessä olevalle pysäkille. Kuljettaja ilmoitti jotain ja matkustajat poistuivat bussista, minä perässä (en tietenkään ymmärtänyt mitä se kuski sanoi, mutta ulos lähdin kun muutkin meni). Astorian kohdalla on nykyisin yhdistetyt ratikka- ja bussipysäkit, on yllättävää kun bussit ja ratikat ajavat samoilla raiteilla, joutuvat tietenkin varomaan toisiaan.
Yläkuvan sain otettua vasta kun bussi oli jo lähtenyt ja ratikka ottanut vuoronsa. Tiedä sitten miksi se bussi siihen juuttui, kun kuitenkin heti jatkoi matkaansa! Kuvassa näkyy myös Budapestin lukuisat uudet pyörätiet, tällä kohdalla tie on merkitty kuvilla ja teksteillä, uusimmat pyörätiet ovat punamullan värisiä.
Lopun matkaa kävelin ja saavuin minne bussillakin oli tarkoitus – Deák ja Madách térien paikkeille, kupungintalon kohdalle. Sinne oli ilmestynyt käsityöläis- ja ruokakojuja, luultavasti jäävät paikoilleen koko kesäksi, kivannäköisiä ovat kuten kuvista huomaa. Tällä paikalla oli ennen matala, parakkimainen pitkä puurakennus, aika rähjänen ja rumilus. Nyt se on puistoa, ja monien tilaisuuksien tapahtumapaikka (puiston aidan takana on kaupungintalo).Ylemmässä kuvassa näkyy Budan linnan alueelle menevän bussin, nro 16, pääte- ja lähtöpysäkki. Se on tuo pieni sininen bussi, tavallinen linja ja siis 65 vuotta täyttäneille ilmainen. Kuvauskohdalla kun katsoo samaa katua oikeaan päin, näkyvät ne monet kirkkaanväriset turiskierrosbussit, niidenkin päättäri on tässä, Erzsébet téren, puiston puolella. Tässä oli muuten ennen vanhaan, se Budapestin linja-autoasema, sama rakennus siinä on vielä, mutta kunnostettuna ja kulttuurikäytössä.


Toisenlainen kiertoajeluihin vuokrattava avoauto odottelee asiakkaita, tuon vanhan linja-autoaseman päädyssä. Julisteessa mainostetaan nuorten taiteilijoiden näyttelyä, mitä nuo kaksi koiraveistosta edustavat.


Erzsébet puistoon, sen vanhan linja-autoaseman taakse on rakennettu rullalautailijoille rampit, näyttää olevan suosittu paikka.
Eurooppa -päivää ei tällä paikalla nyt vietettykkään, tässä se ennen oli (muistan kun joku vuosi sitten suomalaiset tarjosiva korvapuusteja Eurooppa-tiedon lisäksi ja hauskaa juttua riitti pullan nimestä) ja viimeviikolla oli Baltonin viinien festivaali.


Uutta löysin Vörösmarty aukion laidasta, vanhassa pörssin talossa on nyt HardRock cafe. Rakennuksen restaurointi on vielä hieman kesken, siihen sijoittuu vielä joku luxus luokan tavaratalo tai jotain sinnepäin, ovissa se jo kerrotaan. Vanha rakennus näkyy jo upeana kokonaisuutena.

Kotimatkalla pysähdyin Oktogonille (Liszt Ferencin ja Jókain väliin) kuvaamaan digitaalista kameraa, mikä näkyy kuvan rakennuksen katon nurkassa. Tätä kameraa citylive.hu (napsauta linkkiä) voi itse käyttää omalla tietokoneella, jos väliin pääsee - sillä käyttäjiä ja katselijoita on paljon. Itse vilkuilen tuota liikkuvaa kuvaa usein. On kiva katsella kun keltaiset ratikat sujahtavat kaarikadulla, tai huomata miten tuuli heiluttelee puita kovassa sateessa, tai odotella joko joulutorin myyntikojuja rakennetaan tai vaikka onko kamera epäkunnossa (joskus se on mutta ei pitkään yleensä), tai sitten voin istua penkille ja soittaa Maikku siskolle kertoakseni jotta nyt oon siinä penkillä ja vilkutan.

Puna-valkonen nauha kadun varressa on asfallityön takia, siinä lasketaan uutta pintaa Andrássyn kadulle.Ihmisiä työnsä ääressä. Vuoristokiipeilyn harrastajilla voi olla lisätyötä vaikka ikkunoiden pesijänä (voihan se olla päätyökin), niinkuin tässä kuvassa näkyy – päätä ei huimaa ja harrastuksesta maksetaan. Tosin se voikin olla toisinpäin, ammattimaiset ikkunanpesijät alkavat harrastaa myös vuoristokiipeilyä.


4 kommenttia:

 1. Pikoliini!

  Kiva kuulla ja nähdä uutisia Budapestistä;))

  Ei enää taida unkarilaiset enää olla kovin hyvillään EU-jäsenyydestä?

  Hyvää viikon jatkoa sinulle.<333

  VastaaPoista
 2. Mukavaan kun kommentoit Aili-mummo. Just sain laitettua tuon jutun ja olen vielä täällä "toimistolla", kohta lähdettävä ruuanlaittoon.

  Unkarissa on vaikea tilanne, kaikin puolin, mutta jotenkin tuntuu nyt rauhoittuneen. Täällä on uusi presidentti, ministereitä on vaihdettu ja uskon että kaikki EU:n vaatimat muutoksetkin alkavat olla järjestyksessä (en ole ihan varma jutuista....). Elämä tuntuu ja näyttää aika normaalilta.

  VastaaPoista
 3. Susta on oikein tullut hyvä opastajatar, kuvin ja kirjoituksin...ei sillä oothan aina ollut!!!!
  Yks juttu tuli mieleen web-kameroista! Jkl-ssä on Sokoksen katolla on kamera ja minä kävelen/istun usein siintä kohilla. Kerran soi kapula ja sä kysyit, että mitä ostit Anttilasta? Sanoin etten mitään ole ostellut! Ostit, koska kannoit isoa Anttilan kassia! Olin vähän hölmönä, koska tiesin Pikolinin olevan kaukana, oli netistä avannut Jklän web kameran ja tunsi vissiin siskonsa siintä tunnetusta ankka-kävelystä, räpylät levällään ja keinuen...on se vaan kauheeta kun nykyään ei pysty mitään salassa tekemään....;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin just sattu, oli helppo tsekata kun suurinpiirtein tiedä tekemisesi, ja olihan se tietysti hyvä sattuma.

   Täällä muuten sää viileni, nyt taitaa olla +14. Ei onneksi viilentynyt niin paljon kuin tuolla vielä etelämpänä missä lunta tuli 6 cm.

   Poista