sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Nyt se loppu - Malévin toiminta.


Unkarin valtion lentoyhtiö Malév lopetti toimintansa perjantaina 3. helmikuuta 2012. Se on surunpäivä monille tuhansille ihmisille. Yllätyksenä tämä konkurssi tuli, vaikka olisihan sen voinut arvata kun yhtiön talouden tilannetta jatkuvasti pohdittiin uutisissa. Mutta sama se on muidenkin lentoyhtiöiden kanssa, niitä kaatuu ja nousee solkenaan, kilpailu matkustajista on kovaa.

Lisz Ferenc Airport, entinen kentän mimi Ferihegy,
lähtöterminaalin tunnelmaa 4.2.2012.
Nyt meillä oli Malévin liput. Sanoin oli, koska meillä on nyt Finnairin liput pari päivää myöhäisemmälle lennolle. Vähän siinä mietittiin mitä tehdä ja miten toimia. Ensin tietysti, jo heti perjantaina ”toimistolle” katsomaan internetistä tietoja, sitten soitin sieltä löytyvään puhelinnumeroon. Kun niistä en saanut vastauksia niin seuraava tehtävä, lauantaina aamupäivällä, oli lähteä lentokentälle. Kokemuksesta arvasin, että tuo aika on rauhallinen ja niin oli. Ei tarvinnut jonottaa, odottaa, tunkeillä eikä tulla tönittäväksi. Siis ensin Malévin palvelupisteeseen, missä hoidettiin käyttämättömäksi jäävän lipunosan takaisinmaksatuksen hoito. Sitten uuden lipun hankkimiseen. Ruljanssi oli hoidettu 15 minutissa, plus huvimatka kentälle.

Tässä tapauksessa oli selvät sopimukset, joita en nyt muista tai edes ymmärrä tarkasti, mutta yhtiö lupaa hoitaa kolmen päivän sisällä matkustavat kohteisiinsa jollakin muulla tavalla ja paluulipulliset (29. helmikuuta saakka) saavata käyttämättömän hinnan takaisin. Tai jotain sinne päin. Palvelu kentällä ainakin toimi ja oli hyvin järjestyksessä. Itsepalvelua kaipaaville matkustajille oli järjestetty suuri huone ja liuta tietokoneita ilmaisella nettiyhteydellä uuden matkareitin hakemista varten.

Köbánya-Kispest, metrolinjan M3 pääteasema lentokentälle päin.

Lentokenttämatka on meille eläkelläisille ilmainen julkisilla kulkuneuvoilla ja niitähän mekin käytämme. Kun tulemme Unkariin muutumme unkarilaiseläkeläisiksi, yritämme ainakin. Nyt oli taas hyvä tilaisuusa tarkistaa uusi bussi – metro terminaali Köbánya-Kispestissä. Se vanha edusti vielä sitä viimeistä sosialismin sekasotkua. Nyt uusi asema on nykyaikaa. Tällä asemalla vaihdetaan lentokenttältä tulevasta bussista nro. 200E siniseen metrolinjaan M3. Nyt asema näyttää melkein valmiilat ja liukuportaat ovat toiminnassa, kapsäkkiä ei tarvitse raahata portaita ylös ja toisia alas.


Lauantaina satoi lunta - vähän.

5 kommenttia:

 1. Liukuportaat toimii matkakeskuksessa, se on hyvä se, taidampa ajatella jo matkaa sinne! Harmittaa se Malevin alasajo, näin käy...;/
  Lunta saitte sinnekin!
  Asiallisesti kun toimii niin kaikki pelittää, eikä eläkeläisille suurempaa haittaa tule vaikka muutamalla päivällä lento siirtyi....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin toimi liukuportaat ja hissitkin, ei koksattu hissiä, vaikka eihän meidän tarvinnu kapsäkkiä raahata portaissa kun AINA oli joku ystävällinen unkarilainen auttamassa.
   Onneksi muutama päivä sinne tai tänne sopii meille hyvin.

   Poista
 2. Aina se vähän asioita sotkee, kun lentoyhtiö tekee konkurssin. Saatko rahasi takaisin, Pikoliini?

  Oikein hyvää helmikuuta sinulle.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleehan siitä aina ylimääräistä ajateltavaa ja touhuttavaa kun on muutettava suunnitelmia niin äkisti. Maksavat takaisin sen käyttämättömän osuuden suoraan sille tilille miltä se alkuperäinen lippu oli maksettu, kun olin hankkinut liput suoraan lentoyhtiöltä. Tiedä sitten miten matkatoimiston kautta hankitut hoidetaan tai myöhemmät lennot - taitaa ne rahat mennä hyväntekeväisyyteen....

   Poista
 3. malevoli hyvä, lensimme usein lasten kanssa

  VastaaPoista