sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Joulutunnelmaa Budapestissa

Jouluinen tunnelma Budapestissa on tämän vuoden, 2011 marraskuulta. Joulutorit avataan myös Unkarissa hyvissä ajoin ennen Joulua, ehkä turhan aikaisin. 
No, Unkarissa Joulun alku on vähän eri juttu kuin meillä. Siellä vietetään joulukuun kuudentena Mikulas juhlaa, Pyhän Nikolauksen kunniaksi. Lapset saavat lahjoja viidennen ja kuudennen päivän välisenä yönä ja suomalainen Joulupukki vierailee maassa.

Jouluseimi Pyhän Tapanin tuomiokirkon edessä.
Pyhän Tapanin tuomiokirkko (linkki Wikipediaan), Szent István-bazilika unkariksi ja St. Stephen´s Basilica englanniksi, on Budapestin suurin kirkko. Kirkko on roomalaiskatolinen, sen jouluseimi on tehty unkarilaiseen tyyliin - kaikki on veistetty puusta.

Jolutorin myyntikojuja tuomiokirkon vierellä.
Tuomiokirkon ympärillä oleva tori on tunnelmallinen ja rakennettu väljäksi. Myyntikojujen tarjonta on runsas,   kaikkea käsitöistä ja design tuotteista lähtien kaikenlaiseen suuhun pantavaan saakka.

Tuomiokirkon edustan suuri kuusi on tänä vuonna sininen.
Tämän torin kuuset ovat aitoja oikeita kuusia, niikuin muidenkin näkemieni torien kuuset. Koristelu on runsasta, on ledlamppuja, värikkäitä palloja, nauhoja rusetteina ja roikkuvina, olkikoristeita ja vaikka mitä.

Vörösmarty-aukion suurin kuusi on koristeltu valkoiseksi.
Vörösmarty-aukio on Budapestin ydinkeskustassa ja torin tunnelma sen mukainen. Kävijöitä riittää ostoksille, ruokailuun, ohjelmien katseluun ja kuunteluu tai vaan tunnelmasta nauttimiseen. Taas tuntui, että tämän vuoden tori on paras tähän mennessä, tiedä sitten. Ainakin nyt tuntui kuin järjestäjät olisivat toteuttaneet kaikki kävijöiden toiveet. Paikka on nähtävä ja koettava itse. Nämä kuvat otin aamupäivällä, jolloin ei vielä tungosta. 

Vörösmarty aukion ruokakojuista yksi.
Yksi Vörösmarty-aukion glögipaikoista.

6 kommenttia:

 1. Tuli oikein kuvin ja sanoin faktatietoa Bp-stä, tykkäsin! En muuten ole käynnyt tuomiokirkon joulutorilla koskaan!? Joulumesssun kylläkin kirkossa, mutta silloin ei ollut toria, vissiin tän aukion- ja kadunremontin jälkeen vasta kojut sinne tuotu!o</:) ******

  VastaaPoista
 2. Budapest on hieno ja tunnelmallinen kaupunki.;D

  Kiitos tästä postuksesta, Pikoliini, ja oikein hyvää neljännen adventin iltaa sinulle.<3

  VastaaPoista
 3. Varmasti ihan oma tunnelmansa Budabestin toreilla ja kaduilla.Olen paljon kuullut niiden suusta,jotka siella ovat kayneet.İtse en ole koskaan kaynyt.

  VastaaPoista
 4. Maikku: En muista aikaisempien vuosien Joulutoria tuomiokirkolta. Taitaa olla niinkuin sanot.

  Korjasin muuten tuon ekakappaleen kirjoitusvirheen "Lapset saavat lahoja...", lahjoja on oikea sana, hassu virhe muuten..... jotta mitä lahoja!!

  Aili-mummo: Kiitos toivotuksesta Aili - sitä samaa sinulle.

  Sateenkaari: Budapestissa on tunnelmaa kaikkina aikoina ja kaikkialla. Kaupungilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia.

  VastaaPoista
 5. Ihana jouluinen tunnelma postauksessasi Budapesista. Näin se joulu tulee jokaiselle ja kussakin maassa joulunajan tunnusmerkit näkyvät katukuvassa. Mukavaa jouluviikkoa, Pikolini.

  VastaaPoista
 6. anja: Niin on, jouluista tunnelmaa riittää kaikkialle, jossain komeammin ja jossain ihan vaan vähän. Nyt on kiva sytytellä kynttilöitä, kun on niin pimeää ja sataa vettä.

  VastaaPoista