torstai 14. lokakuuta 2010

Avoin kulttuurien päivä Budapestissa.

Andrássy út muuttumassa kävely- ja esitysalueeksi, sateinen sää muuttui aurinkoiseksi. 
Kun Budapestissa järjestetään avointen ovien päiviä tai muita tapahtumia, niin katseltavaa riittää. Nyt syyskuun yhden viikonlopun ajan tapahtumia ja nähtävää oli ympäri kaupunkia. Monet upeasti restauroidut rakennukset, museot, teatterit, kylpylät ym. olivat auki vierailijoille ja kaikki vielä ilmaiseksi. Upea Andrassy út (vuonna 2002 UNESCOn Maailmanperintöluetteloon suojelukohteeksi otettu alue) oli suljettu muulta liikenteeltä, se oli muuttunut kävelykaduksi. Tällä mahtavalla bulevardilla oli monenlaista toiminta koko sen matkalla, aina Deák aukiolta Sankarten aukiolle. Mandollisuuksia huviin ja hyötyyn oli runsaasti, siis sen lisäksi että voi vain istuskella katselamassa esityksiä ja nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta.

Esimerkiksi jos olet "aina halunnut ajaa linja-autoa Budapestissa" niin siihenkin oli mahdollisuus. Budapestin liikennelaitoksen BKVn henkilökunta hoiti koko jutun. Ajoon ilmoittaujien tiedot tarkistettiin, kuljettajaksi haluava valitsi bussin tyypin, kuljettaja puhallutettiin (rohkaisuryyppyjen varalta, tottakai) ennen bussiin nousua ja ajo-opettaja valvoi ajomatkan.

Kuvassa uusi bussinkuljetta on lähestymässä autoaan, kuvaaja pääsi kyytiin.
Päivän mittaan kadulla saattoi seurata (ja myös itse osallistua) performansseja, tetteria ja muita esittelyä. Siellä oli oppilastöitä kouluista, kierrätystaidetta, roskien kierrätysneuvontaa, liikenneneuvontaa ja yleensä kaikkea mitä iderikas unkarilainen saataa keksiä.


Kuvassa kaksi uudelleen muotoiltua polkypyörää.
 Nyt oli mahdollista vierailla paikoissa joissa ei yleensä ehdi tai ole päässyt käymään  - syystä tai toisesta. Meidän ensimmäisenä kohteena oli palatsi missä on Unkarin Postimuseo, Andrássy útin alkupäässä, Deakin puoleisessa päässä. Muuten tyhjillään olevan palatsin porraskäytävä on restauroitu ja jo siitä pystyy näkemään koko rakennuksen komeuden. Vasemmanpuoleinen kuva alla on palatsin sisääntuloaulasta ja oikeapuoleinen sisäpihan puolelta ylimmästä avoimesta kerrostasanteesta. Postimuseo -näyttely on mielenkiintoinen kohde Postimuseona ja rakennuksen aikaisemman omistajan asuntona.

 


Tänä kulttuurien avointen ovien viikonloppuna myös vanha Rumbach S. kadun synagoga, sen restaurointityömaa, oli auki vierailijoille. (muuten, synagogaa vastapäätä on PRINTA showroom, desing tuotteiden näyttely ja myyntipaikka, missä oli esillä nuorten Turkulaisten designerien näyttely)


Uudessa Kansallisteatterissa (se erikoisen näköinen rakennus Tonavan rannassa Pestin puolella, lähellä Lágymánosi siltaa) esitettiin erään näytelmän viimeinen harjoituskerta, sen ensimmäinen näytös kokonaan. Teatterin toimintaan saattoi tutustua muutenkin, opastettuna tai muuten vaan vaeltelemalla ympäriinsä, niinkuin me teimme. Kiertelimme monessa muussakin paikassa, niin monessa kuin suinkin pystyimme ja jaksoimme.

1 kommentti:

  1. Koko tarina mielenkiintoinen, mutta ne polkupyörät ol tietysti eniten mun makuuni, siis "kosketti"tosiaan! Ja kun Reka ajo linjurilla ja sinä viellä uskalsit kyytiin!

    VastaaPoista