maanantai 9. kesäkuuta 2014

Viisi kuukautta muuton jälkeen - aatoksia ja tapahtumia.Juurilleni, Jyväskylään paluusta on kulunut jo noin viitisen kuukautta, nopeesti on aika mennyt. Blogini ylläpito on ollut tauolla - minä en. Ehdin olla jo kaksi kertaa noin kuukauden mittaisella matkallakin (no siellä Unkarissa....) ja viime reissulta palasin puolitoista viikkoa sitten. Hyvältä tuntui tulla kotiin, tähän uuteen. 

Kotini on jo järjestyksessä, tavarat paikoillaa, vaikka ihan kaikkea en ole vielä löytänyt. No - kaikki ajallaan. Parvekekin sai jo uudet kalusteet, pieni pyöreä pöytä ja kaksi pientä ja mukavaa korituolia sinne mahtui. Tuon yläpuolella olevan kuvan (huhtikuun puolessa välissä kuvasin) parvekerivistön yksi osa kuuluu kotiini.

Olivat tehneet Väinönkadulle 120 metriä pitkän räsymaton maalaamalla, oli siinä oikeita sohviakin ollut, kaupunkilaisille avoimen olohuoneen kadulle tekivät - silläaikaa kun olin matkalla. Tapahtuman jälkeen sohvat sai viedä omaan kotiinsa - se kuka ehti, osasi tai jolla oli riskejä kavereita kantajiksi. Taisi kaikille löytyä uusi koti.

Onneksi matto on vielä paikallaan, puhdas on kun vesisade on sitä pessyt. Yksi komea jalkalamppukin jäi koristamaan kadun reunaa. Värit hohtaa vielä kirkkaina, mutta pikkusen on matto jo kulunut. Kadulla ei ole läpiajoliikennettä, vain huolto- ja asukasajo on siinä sallittu. Kuvasin maton sateisena ja viileenä päivänä noin viikko sitten.

Kaupungin ja koko alueen asukkaille tarkoitetut palvelupisteet olen käynyt tarkistamassa jo valmiiksi. Osassa kävin omatoimisesti ja terveyskeskukseen ja näytteenottoon menin pikkusisko Maijan seuraksi - hänen käynnillään. On sitten helpompi mennä paikalle kun tarvetta tulee. Omalääkärin nimenkin kysyin - vaikka unohdin samantien. Onneksi tavallinen vanheneminen ei ole sairaus.Uutta Jyväskylää suunnitellaan ja kehitetään - tällainen kaikille avoin tilaisuus oli järjestetty kaupungin keskustan Forum -nimisellä ostarilla. Taisivat olla nuoria arkkitehtejä, jotka siellä esittelivät erilaisia ajatuksiaan sekä mallejaan, joihin oli haettu asukkaitten mielipiteitä ja ehdotuksia. Tuo hanke oli Uusi Jyväskylä niminen työpaja, samanlaisia näkyy järjestettävän muissakin kaupungeissa.

Ei siellä kovin montaa tavallisen yleisön edustajaa ollut. Vähän kurjaa kun nyt olisi voinut osallistua mielipiteitten vaihtoon - ja julkisesti. Vissiin sitten mukavampi valittaa jälkeenpäin --- että taas sitä on salassa touhuttu!!!

Pääsiäisenä kuvasin Toivolan Vanhalla Pihalla (Toivolan Vanha Piha ) nuoria noitia. Vaikka sää oli vähän kylmää, oli paikalla kiva ja lämmin tunnelma. 


Vapun aattona oli tavallisen viileää ja tuulista, ilmapallokauppiaita, vapputavaran ja herkkujen myyntikojuja oli kävelykadulla. Jyväskylässä lakitettiin Minna Canthin patsas Kirkkopuistossa.


Vappuna halusin seurata perinteistä vappumarssia, mietin josko tunnelma olisi yhtään samaa kuin muinoin lapsuudessani. Eihän se tietysti ollut sitä samaa, mutta oikea marssi se oli. Väki kokoontui ihan kotini lähellä.  Moottoripyöräpoliisien perässä lähti soittokunta kuorma-auton lavalla, sitten liput ja itse marssijat. Hyvältä näytti, vaikka se soittokunnan piilottaminen kuorma-auton korkeitten lavanreunojen suojaan vähän harmittikin. Ennen soittokunta marssi tai ainakin auton lavalla näkyi komeana joukkona. Ehkä ne lavan reunat piti olla niin korkeat turvallisuus syistä. Tiedä häntä, ei soittaja ennenkään lavalta pudonneet.


Vappuna Jyväskylässä on perinteiseti ollut vanhojen autojen harrastajien kokoontuminen, cruisailun järjestäjänä American Car Club. Satoja komeita autoja ja moottoripyöriä oli taas mukana, yllä kuvassa yksi upea esimerkki. Käveli koko ajoreitin ja pysähtelin katsojien joukkoon siellä täällä.


Kuvataiteella on tärkeä osa elämässäni. Jyväskylän taidemuseot ( Jyväskylän taidemuseo ) Taidemuseo Holvi ja Galleria Ratamo ovat jo tuttuja. Avajaisiin, taiteilijatapaamisiin ja muihinkin tapahtumiin ole jo osallistunut. Holvi on Kauppakadun varrella Kirkkopuiston kupeessa, missä on meneillään Kuutti Lavosen upea retrospektiivinen näyttely.

Grafiikka- ja valokuvakeskus Galleria Ratamo on se paikka mikä ennen oli Jyväskylän Harmoonitehtaalla, nyt se on vahassa Veturitallissa, aseman vieressä. Gallerian lisäksi siellä on grafiikan ja valokuvauksen työtilat, siellä järjestetään koulutusta sekä ammattilaisille että harrastajille. Residenssitoimintaakin on. 


Maaliskuussa näin Ratamossa unkarilaisen tutun taiteilijan István Oroszin hienon ja mielenkiintoisen näyttelyn Piirretty aika. Avajaisten aikaan olin Unkarissa.

6 kommenttia:

 1. Hieno postaus Jyväskylästä. Jotenkin tunnen kaupungin kotoisaksi, vaikka olen siellä vain vähän aikaa asustellut. Toki kävin Kuokkalassa syntymässä! Lempparikaupunkini ehdottomasti.

  VastaaPoista
 2. Kiitos anja.
  Oikeeseen kotikaupunkiin paluu tuntuu hyvältä - etenkin kun en halunnut sieltä Espoostakaan erityisesti pois. Jyväskylä on hieno kaupunki ja paljon se on muuttunut vuosien aikana, mutta se kotikaupungin tuntu on säilynyt. Tekemistä ja kokemista riittää.

  VastaaPoista
 3. Aika se menee niin joutusaan ettei mukana menaa pysyä. Sunkin oli helppo muuttaa kun uusi asunto oli hyvässä kunnossa, niin ei tarvinnut rempata mitään. Mulla samoin silloin kun tähän toin tavarani!
  Täällä on siitä mukavaa kun aina jotain tapahtumia ja kaikki lähellä....huomennakin Kansallisbaletin vierailu Lounaispuistossa ja sekin ilmanen, kiva meille kun lähtevät aina kesäkiertueelle tänne maaseudulle.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuntoon oli helppo muuttaa, kaikki oli valmista, omat romppeet vaan paikoilleen ja nauttimaan elämästä. Eilen nautin sataman kauneudesta ja puhtaasta ilmasta....

   Poista
 4. Hienoa, kaikki sujui hyvin tai vielä paremmin!
  Mukavaa viikonloppua sinulle, Pikoliini! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on Aili, tuntuvat kaikki hyvät haltiat ja keijut olleen muuttohankkeessani mukana - ja taitavat jatkaa hyvän tuulen puhaltelua edelleen.

   Kesäistä viikonloppua toivottelen sinullekin - olkoon se sitten aurinkoinen tai sateinen!

   Poista