perjantai 19. heinäkuuta 2013

THE TALL SHIPS' RACES 2013 - purjalaivat Helsingissä.

Suuri purjelaivatapahtuma tuli taas Helsinkiin, ajaksi 17. - 20.7.2013. 
Nyt pienet ja suuret laivat asettuivat Hietalahden sataman alueelle - Länsisatama - Jätkäsaari - Munkkisaari. 

Edellisellä kerralla - kun olin paikalla ihailemassa purjeluksia - paikkana oli paljon ahtaampi alue Katajanokan ja Helsingin kauppatorin alueella. Vuotta en muista tarkasti, taisi olla joskus yli 10 vuotta sitten. 

Koko tapahtuma kuvineen ja karttoineen on selkeästi esillä Helsingin kaupungin nettisivustolla. Nyt jälkeenpäin huomaan - olisi kannattanut vilkaissa esittelyä ennakkoon. Sanomalehdestä luin ja radiosta kuulin ja itse menin paikanpäälle vasta torstaina 18 pv, uteliaan kiinnostuneena sekä valmiina yllätyksiin. Suurin yllätys oli se arvokkaan-riehakkaan-iloinen tunnelma, tai ei sekään ollut yllätys kun paikalla oli upeitten alustan nuori innostunut miehistö - yli 3000 purjehtijaa ja hurja määrä kiinnostunutta yleisöä - ihan kaikki hyvällä tuulella ja hymy huulilla, koko ajan.

Pientä valittelua on kuulunut matkustajasatamaan menevien ja muun arkisen liikenteen suunnasta. Kiertotiet ohjattiin selkeästi ja infoa jaettiin - ohjeisiin olisi kannattanut tutustua ja sitten niitä noudattaakin, jos kerran oli Hietaniemen alueelle menossa.

LINKIT tapahtuman sivuille, monella kielellä FI, SV, EN ja RU: 


Pienempiä aluksia ja valkoisena hohtavia telttojen kattoja yläkuvassa. Alla on täystakiloitu Göteborg -niminen laiva Ruotsista. Laivoilla on myös omat kotisivut, linkit niihin löytyvät koko tapahtuman sivuston laivaesittelyn kuvien alta - ehdottomasti kannattaa tutustua niihinkin. 
Ruotsalaisalus Göteborgin kotisivulle linkki tässä:

Eeuropean Tour 2013   Kotisivulla esitellään Göteborg aluksen historiaa, muita matkoja, rakentamista, ja vaikka mitä.
Viereisessä kuvassa näkyy laivan upea peräosa, taidetaan sanoa vanhalla merimieskiellä ahteriksi.

Kivan sanaston löysin muuten netistä sivustossa:
Hoksaa.net, Merisanasto.

Miehistöparaati Bulevardilla oli torstain päätapaus - ainakin minulle.
 Ohjelmassa (linkki) oli paljon muutakin, kuten palkintojenjako, Suomi Iskelmän SM-finaali, Paula Koivuniemen esityksiä illalla - nämä Hietalahden torille rakennetulla PÄÄLAVALLA. Ennen paraatia lavalla oli ohjelmaa jo klo10 lähtien. 

PUISTOLAVA on Sinebrychoffin puistossa, sen ohjelmassa on ja oli (juhla jatkuu kun kirjoitan tätä) paljon nukketetteria, sirkusta ja illansuussa Johanna Rusanen-Kartano lauloi ja laulatti. Eikä siinäkään vielä kaikki, JÄTKÄN LAVALLA Jätkäsaaren puolella hupiohjelmaa oli kymmenestä lähtien iltamyöhään. 

Samanlaista ohjelmaa on ja oli kaikilla kolmella lavalla ja kaikkina neljänä juhlapäivänä ja aamusta iltaan. Koko tapahtumaan oli vapaa pääsy - ohjelmamuutokset olivat mahdollisia. 
Se upea Miehistöparaati alkoi Ruotsalaiselta teatterilta noin klo 15. Onneksi menin paikalle hyvissä ajoin - pelkästään jo miehistöjen kokoontuminen Espan puiston keskikäytävälle oli hauskaa ja mieliinpainuvaa ohjelmaa. Tunnelma ja meininki oli mahtava.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta johdatti purjehtijat marssille pitkin Bulevardia Hietalahden torin juhlaan.


Paraatin keulassa marssi voittaja-alus Statsraad Lehmkuhlin (linkki) koulutusupseeri Jo Leif Stronen Norjasta (näin kirjoittaa Hesari perjantain lehdessä). 
Koulutusupseeri kertoo menestyksen olevan aluksen 72 purjehdusoppilaan ansiota. Oikealla kuvassa paraatin keula odottelee lähtöä.

Alla Seute Deern II aluksen iloista miehistöä (30 henkilä oli tässä 1936 rakennetussa Ketsissä) Saksasta. 
Venäläisen (linkki) Mir aluksen miehistöä paraatin alussa, ovat pukeutuneet perinteiseen merimiesasuun. Mir - alus on kolmimastoinen, täystakiloitu, rakennettu 1987 ja miehistön määrä on 199 henkeä. Mir on muuten kilpailujohtaja Paul Bishopin valitsema laivasuosikki - Hesarin lukijoille hän antoi kymmenen laivan listan - Mir numerolla 1.


Vanhan periteen merirosvoasuihin pukeutunutta joukkoa Iso-Britanniasta. Heidän aluksensa on (linkki) Pelican of London, vuonna 1948 valmistunut Barkentiin, miehistön koko 36 henkeä.


Meksikosta tulee Cuauhtemoc parkki, se on rakennettu 1982 ja miehistön määrä 276. 
Ilta-Sanomat tarjoaa videon laivasta (linkki) Ilta-Sanomat video, Cuauhtemoc.

Alla vielä pienen St. Iv  (linkki) Sloopin miehistöä, purjelaiva on rakennettu 1990, miehistön määrä on 10 seiloria.


Jos vielä jatkaisin laivojen ja miehistöjen esittelyä - oppisin merenkulun sanastoakin. Kaikki nuo erikoiset sanat kopsasin suoraan netin esittelyistä, eikä minulla ole aavistustakaan mitä ne oikeesti tarkoittavat - vaikka aloin jo arvata. Purjehdukseen osallistui kaikkiaan noin sata alusta, enkä millään jaksanut mennä niistä jokaisen luo - ehkä sitten lauantain Purjeiden paraatiin - ylis sadan aluksen yhteislähtö Helsingistä Riikaa kohti olisi nähtävyys. Lähdön aika on kello 13-17, purjeet nousevat Harmajan majakalla. Paras maakatsomo olisi Suomenlinnan etelä- ja lounaisvalleilla. Upein näky jää näkemättä - ehkä kuitenkin vielä sataman tunnelmiin menen.

2 kommenttia:

 1. No, jopas oli mahtava juttu!
  Tiesin kyllä laivojen tulevan, liian vähän näyttivät meille maalaisille tv-tä tätä koko asiaa....;/ Toivottavasti sitten joskus lisää, upeeta olisi ollut olla siellä paikan päällä oikein silmätysten!

  Mene sinne lauantaina kattoo kun lähtevät, niin teet kakos osankin tänne kuvinee kaikkinee.

  Lisää purjelaivojen ahtereita, vaikkakin se koko kuva kaikista komein on...;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne purjelaivat kauniita, uljaita ja niin sopusuhtaisiakin. Koko tapahtuma on hyvin järjestetty - on tilaa kulkea ja katsella, on siistiä ja hyvin hoidettu ympäristö, raikas ilma ja ihmiset hyvällä mielellä.

   Taidan lähteä kattelemaan - lähdön tunnelmaa.

   Poista