tiistai 30. huhtikuuta 2013

Väriläiskiä Budapestin huhtikuussa.

Tässä ensimmäinen väriläiskä, kukkiva puu ja minä uusi värikäs pusero ylläni.

Turistina sunnuntaina aamulla - Budan linnan alueen nähtävyyksiä on rauhallisin aika kierrellä ja katsella. Vain muutama turistiryhmä oli liikkeellä niin aikaisin, mutta jo ennen puoltapäivää tungos oli melkoinen ..... ja meille vähän liikaan. Helppo valinta meille oli lopettaa tältä päivältä ... turistia leikkiminen.

Kun kesä alkoi, harmaus katosi ja värit alkoivat loistaa. Näitä hienoja väriläiskiä on kaupungissa paljon, ja esiteltäväksi  valitsin mitä mieleeni juolahti - eikä sitten missään  järjestyksessä.

Toinsen väsiläiskän huomasin matkalla suureen kauppahalliin, kun olimme kävelemässä Ráday utcaa pitkin.

Lauantai aamupäivällä terassit ovat vielä melkein tyhjillään. Saman Ráday utcan toisessa päässä ovat ne taidegalleriat joiden avajaisiin yleensä osallistumme. Ne ovat taiteilijaseurojen ylläpitämät galleriat, Art9 ja IX.

Kauppahallista tuli mukaan tuore varhaiskaali, tankoparsaa ja pala hyvää savupekonia. Kylmästä keväästä johtuen, luulisin, tuoreet parsat saatiin myyntitiskeille vasta nyt huhtikuun lopussa. Olihan se pettymys kun odotin niitä jo heti Pääsiäisen jälkeen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan – sanotaan.

Kolmas väriläistäke on lauantaipäivän lounas. Kovin yksinkertaiseksi ja helpoksi on ruuanlaittonikin mennyt. Yritän tehdä kevyttä, terveellistä ja nopeesti valmistuvaa ruokaa.

Tuokin kuvan värikäs, paistinpannussa hautunut pataruoka on oikeastaan edellisten päivien jämiä, lisättynä tuoreilla osilla. Aluksi laitoin pannuun muutaman pekoninpalan, pilkottua varhaiskaalia ja suuren sipulin sekä hieman mausteeksi valmista, hapatettua kaali/kurkku/paprika salattia. Pienen haudutuksen jälkeen lisäsin edellisen päivän yli jääneet porkkananpalat ja tortelliinit, sekä makkaranpalat. Hyvää ja maittavaa oli.

Seuraava väriläiskä näkyy tärkeänä ja arvokkaana toimintana, vähemmän väriä sisältävä juliste edustakoon sitä.

Budapestin kaupunginosien IX (Ferencváros) ja XIII (Lipótváros) taiteilijoiden yhteisnäyttely oli aukin huhtikuun 11. - 28. päivä. Näyttelyn paikkana oli Újlipótvarosi Klub-Galeria, ja se sijaitsee siis Lipótvárosin kaupunginosassa, aika lähellä Margitsillan Pestin puoleista päätä (1136 Budapest, Tátra u. 20/b). Kuvan juliste oli rakennuksen nurkan ilmoitustaululla.

Ferencvárosia edustavien taiteilijoiden nimet on julisteessa painettu punaisella (kaikki ovat tuttuja, ja Antero Olin mukana) ja Lipótvárosia edustavien nimet on mustalla.

Kultakin taiteilijalta oli esillä yksi, ennestään tunnettu ja suuresti arvostettu teos. Kuvassa alla näkyy osa näyttelyä.Viimeisinä väriläiskinä on rakennuksia ja katunäkymä Lipótvárosissa.

Viereisen kuvan näkymässä on Tátra utcan ja Radnóti Miklós utcan risteyksen kauniita taloja. Paikka on tuota Klub-Galleriaa vastapäätä.


Alla olevassa kuvassa näkyy Hollán Ernön kadun alkupäätä, suuren kaarikadun puoleisessa päässä. Tästäkin alueesta on tullut miellyttävä oleskelutila,  näkyy olevan kahviloiden täyttämä kävelykatu.
7 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta, Pikoliini, kaunis ja kesäinen on postauksesi Budapestistä..:)))
  Oikein kaunista ja mukavaa Vappua sinulle.<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista. Budapestin Suomi Vappua vietittiin Margitsaaren +30 asteen helteessä, onneksi suurten puiden varjossa - oli mukavaa yhdessäoloa. Nyt taas olen kauniissa ja raikkaassa Suomen keväässä.

   Poista
 2. ÄÄÄÄK...minäkin haluaisin väriläiskä ruokaa...;/
  Tänäänkin söin sellaista etten ilkiä edes tähän kirjoittaa....;(

  Tykkäsin kuvista kirjoituksesta.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia ja juttuja väriläiskineen on muistissa paljon - saa sitten nähdä saankon niistä minkäänlaista juttua kirjoitettua - puhetta sitten piisaa kun nähdään.
   Taitaa olla minun vuoro tehdä sinulle väriläiskäruokaa.

   Poista
 3. Kiva postaus! Niin sävy sävyyn sinä ja kukkiva puu! Kesäistä jo siellä Budapestin maisemissa, meillä koleaa. Mutta on Vappu, joten iloa pintaan ja juhlitaan kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisin lempivärini taitaa olla tuollainen lilan-punaisen kukertava, vaaleana ja tummana. Ei voi mitään, mutta kun hankin jotain uutta niin silmät ja sormet hapuilevat ensimmäiseksi tuota väriä - niin ollut jo jonkin aikaa. Budapestissa oli helppo hakeutua tuon saman värin pariin. Budan linnan alueella noita puita oli kymmenittäin jonossa - upeaa väriloistoa. Niitä terälehtiäkin oli kasapäin maassa, tuulen mukavasti tuivertamina kasoihin.

   Poista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista