maanantai 22. huhtikuuta 2013

Unkarin uutta arkkitehtuuria ..... ja kesä se alkoi heti talven perään.

Kesä alkoi Budapestissa ... kun vielä kevättä odoteltiin viimeviikolla. Tämä kauniisti kukkiva pensas on asuintalomme edustalla, siinä vieressä oleva narsissipenkki kukki vaivalloisesti ja sitten ne kuihtuvati pois.

Rakennuksen pohjoispuolella oleva lämpömittari näyttää jo iltapäivisin +25 asteen lukemia, sen ylikin. Yöt ovat viileempiä, tänä aamuna kuuden aikoihin noin +15.

Alla on muutama kuva Budapestin uudesta arkkitehtuurista.  No, eivät nuo (linkit Wikipediaan) Kansallisteatteri ja Taiteiden palatsi - MÜPA, ihan uusia rakennuksia ole. Niiden ympäristöön tulevat ja jo rakennetut toimistotalot ovat uusia.

Kuvat otin kesäisen sunnuntaikävelymme satoa. Kesä alkoi niin äkkiä, kevättä odotellessa ettei suurissa vesialtaissa ole vielä vettä, eivätkä suihkukaivotkaan vielä suihkuttelee (muutama oli jo toimiva).

Kulttuurien palatsi (Müvészetek Palotája) on ollut toiminnassa jo muutaman vuoden. Sunnuntaisin siellä näyttää olevan jo aamusta (aukeaa klo 10) paljon ohjelmaa lapsille. Rakennukseen sisään mennessämme, siellä oli täysi touhu päällä, musiikkia, laulua, piirtämistä ja maalaamista. Saman iloisen touhun olemme nähneet jo usein, ja näyttää siltä että tuo ohjattu touhu on tarkoitettu kaikille jotka sisään tulevat.Kansallisteatteria kiersimme ulkoa, mielenkiintoinen rakennus kauniissa ympäristössä.
Yläkuvassa on uusia Tonavan rannan toimistorakennuksia, pankkeja ja muita suuria tai pieniä yrityksiä. Kuvan valkoiset ja pronssiset veistokset kuluvat Kansallisteatterin yhteyteen.

Oikealla oleva rakennus on aivan uusi. Siinä on vanhan rakennuksen runkoon lisätty uusi osa. Tämä uusi musiikkitalo valmistui melkein huomaamatta, vielä viime vuonna ihmettelimme, että mitähän tuohonkin tulee ja nyt se on jo valmis ja toiminnassa.

Tämä musiikkitalon sijaitsee lähellä vanhaa kauppahallia, ydiskeskustasta katsottuna sen takana, yliopiston uuden rakennuksen vieressä.


4 kommenttia:

 1. Kyllä siellä Budapestissä on paljon kauniita vanhojakin rakennuksia; hyvä että uudet sopivat niiden kauniiden talojen seuraan. Pikku-Pariisiksi Budapestiä sanotaan, on se niin upea kaupunki.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kauniita vanhoja rakennuksia on paljon, ne tunnetaan kaikkialla maailmassa. Niitä hoivataan ja huolletaan, eikä se työ koskaan loppua - paljon on vielä niitä jotka ovat vielä sotienaikaisessa kunnossa. Kaikista huonoimmat puretaan kokonaan tai osittain ja uuttakin tehdään. Saa sitten nähdä miten hyvin uudet kestävät aikaa (kun niitä rakennusvirheitäkin sattuu)!!

   Poista
 2. Nyt olen sellainen nojatuoli matkaaja! Kait pitäisi joskus noissakin käydä oikein sisällä.....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pääset kainalokepeistä eroon, niin nojatuolimatkailun voit vaihtaa oikeeseen matkailuun.
   Täältä pois ollessasi ja aikana kun et paljoo liikkunut, on tehty parannuksia liikkumiseen. Kävelyväyliä on paranneltu, on matalalattiabusseja, pysäkit on ihmisystävällisemiä, mutta metroon ei aina pääse liukuportaita jne. Niin - ja kanssamatkustajat ovat edelleen kohteliaita toisiaan kohtaan, istumapaikkaa tarjotaan eikä yli 65 vuotiaan tarvi maksaa.

   Poista