keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Jotain uutta Józsefvárosissa - mitä nyt huomasin.
Sunnuntaiset aamu- tai iltapäivän kävelyretket teen kameran kanssa, kännykän kamerakin riittää - nykyisin. On paljon kevyempi kävellä ilman laukkuja ja kasseja – ja ilman suurkaupungin ihmisvilinää. 

Varsinkin tammikuussa, kun vuodenvaihteen sesonki on ohi - on väljää ja näkymät avaria. Ja jos ei ole lunta ja jäätä maassa, uskallan nostaa silmäni varpaista ylemmäksi. Näen paljo ja huomaan uutta.


Tämän kuvan uusin juttu on tuo Tejivó maitobaari. Paikalla on ollut monenlaisia yrityksiä, en edes muista mitä kaikkea. Mitobaari siihen toivottavasti jää, ainakin siellä näyttää riittävän asiakkaita, nuoria enimmäkseen. Paikka, Corvinin alue on historialtaan tärkeä (yksi -56 kansannousun tapahtumien paikoista) ja suositun teatterin edustalla. Metro- ja ratikka-aseman nimi on nykyisin Corvin Negyed, sen suuren kaarikadun ja Üllöi útin risteyksen paikkeilla, József Körútilla.


Tuo toinen uusi juttu on Corvin Plazan ja koko alueen esittelyyn tehty nykyaikainen mainos syteemi. Rautapalkeista (mitä lie ainetta, mutta näyttää ruosteiselta metallilta), valoista ja digitaalisista näytöistä koostuva kokonaisuus on ollut paikalla jo parisen vuotta, mutta nyt vasata sain sen kuvattua. Hyvin informatiivinen se on, näytöillä pyöriin tietoa palveluista, tapahtumista ja historiasta.Uusi muistomerkki on pystytetty vuoden 1956 kansannousun uhreille. Perinteiseen unkarilaiseen tyyliin tehdyn puuveistoksen jalustassa näkyy muistomerkin lahjoittaneen äärioikeistolaisen puolueen nimi. Paalu tai veistos on saman suuren kaarikadun seuraavan ratikkapysäkin paikkeilla (32 -esek tere), Józsf körútilla, Blaha Lujza térin suuntaan.


Tämä kaunis rakennuksen julkisivu ilahduttaa kovin, vihdoin tämänkin talon kunnostamisen vuoro on tullut. Työ on aloitettu näköjään fasaadin korjaamisella, ainakin nyt näyttää siltä. Vielä lokakuussa talo oli surkeessa kunnossa, tyhjänä ja rempallaan, rikkinäiset metalliverkot liikkeitten ikkunoiden ja ovien edessä. Rakennus on saman suuren kaarikadun varressa, lähellä Blaha Lujza aukiota.

Monet suuret Jozsefvárosin infrastruktuurin kunnostustyöt on saatu päätökseen, ainakin ne työmaat mitkä olivat meneillään vielä syksyllä. Työtä riittää ja ne jatkuvat, lisää katuja revitään auki, lisätään ja vaihdetaan putkia ja johtoja, päällystetään teitä ja paljon muuta. Työ ei lopu.

4 kommenttia:

 1. Hyvä kun kirjoitat ja kuvaat, kun musta tuntuu, et olen ollut jo pitkään sieltä pois....;/

  Jklän matkakeskusen seinä on sitä samaa rautaa kun ne mainospalkit Corvinissa. Aikamme ihmeteltiin täällä ja sit joku rohkas puuttua siihen ruosteeseen! Se muuten kuulukin olla niin, siis ruosteessa, sano se oikea arkkitehti, muistaakseni kaiken lisäks joku ihmeen ulkomaan pelle!? Vähän noloo kun Jyväskylä on Alvar Aallon kaupunki, sekin joku on keksinyt, kun muutama hankalasti kuljettava rakennus on hänen kättensä töitä täällä......;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ne ruosteen näköiset rakennukset on tuttuja ja ameriikan ajoilta. Asuin Pittsburgissa sellaisen pilvenpiirtäjän vastakkaisessa rakennuksessa, sain ihailla ikkunoistani sitä ruosteen näköistä jo 1970-luvulla. Materiaalin väri ja pinta on kaunista.

   Poista
 2. Sijaitseeko hotelli Corvin tällä alueella, Pikoliini?
  Asuin juuri siinä hotellissa kun kävimme Budapestissä; rauhallinen paikka, ei ollut ajoneuvoliikennettä hotellin lähellä.

  Leppoisaa keskiviikkoiltaa sinulle tv. Aili-mummo!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on se siinä parin korttelin päässä, Üllöi útin toisella puolella (se on vilkas läpiajo valtaväylä, lentokentän suunnan liikenne kulkee siinä). Hyvin rauhallisia alueita ovat, tavallisia asuinkortteleita pienten puistoaukioiden seassa. Kesällää saa herätä linnunlauluun aamuisin.

   Kiitos toivotuksista Aili-mummo. Suomessakin näyttää olevan aika lämmintä nyt, mutta taitaa kovat pakkaset olla vielä edessä. Budapestissa paistaa aurinko nyt perjantaina ja lämpö nousee ainakin +10 ja Suomeen paluu lähestyy taas.

   Poista