lauantai 22. joulukuuta 2012

Talvipäivänseisaus ja Joulun odotusta.Jyväskylän Harjun rinnettä 20.12.2012.
Joulun vai maailmanlopun odotustako oli ilmassa jo 20.12.12 – mieluummin talvipäivänseisaus ja Joulun odotus, ainakin omassa ja läheisteni mielissä. Tulin jouluksi Jyväskylään ajoissa, jotta ehtisin nauttia jouluisesta tunnelmasta ja tekisin jotain harrastukseni hyväksi. Tunnelmasta piti huolen kaunis, talvinen pakkassää ja harrastukseni sujumiseksi tein vierailun Jyväskylän maakunta-arkistoon. Ja tuosta maailmanlopun odotuksen ajatuksesta piti huolen eri viestimet, omaan mieleeni ei tullut huolenhäivääkään.

Matkalla maakunta-arkistoon otin muutaman valokuvan Jyväskylän Harjun rinteestä. Yläpuolen ensimmäinen  kuva on aamun kävelymatkalta, sormet kohmeessa ja silmälasit huurussa otettu. Kuva on värikuva, mutta kun maisemassa oli vain valkoista, harmaata ja mustaa .... 

Maakunta-arkistossa tutkin seurakuntien kirkonkirjojen mikrofilmejä - niitä joita ei vielä ole digitoitu. Pääsin eteenpäin isoisä Robertin enon elämänvaiheissa:
Matts Alexanteripoika on syntynyt Elimäen Wärälässä vuonna 1856, sitten vuonna 1874 hän muuttaa Pyhtäälle, mutta minne siellä? Pyhtään seurakuntaan saapuneitten luettelon kautta mikrofilmeistä löysin paikan. Hän menee naimisiin ja saa ainakin yhden tyttären. Vaimolla on ennestään aviottomia lapsia. Tästä on hyvä jatkaa .... kunhan hoksin miten.

Jyväskylän kaupungintalo 21.12.12.
Seuraavan päivän menopaikka oli Jyväskylän uusin ja hienoin kohde.
Linkki:  Toivolan Vanha Piha  

Lainasin tähän tekstiä tuon upean kohteen esittelyn sivun alusta, kuvat ovat omiani:

"Cygnaeuksenkatu 2:n tontti on ainoa Jyväskylän 1800-luvun puutalokaudesta kertova, ehjänä säilynyt kokonaisuus. Käsityöläisyys on ollut olennainen osa tapahtumarikkaan historian omaavan pihapiirin luonnetta. 
Vuonna 1837 perustetun Jyväskylän asemakaava piirrettiin ajan mukaisesti suorakaiteen muotoiseksi. Tonttien lukumääräksi merkittiin 143. Vuoden 1838 ensimmäisten myytyjen tonttien joukossa oli myös tontti numero 111, nykyinen Toivolan Vanhan Pihan alue. 
Heinolasta Jyväskylään kotiutunut värjäri Anders Nygrèn huusi tyhjän tontin itselleen 50 seteliruplalla vuonna 1838 ja tontille nousi kaksihuoneinen käsityöläisperheen asuinrakennus. Värjäri itse muutti pois kaupungista asuinrakennuksen valmistuttua 1840."


Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylässä 21.12.2012.
Lisää lainausta:   Piha 2000-luvulla
"Vuonna 2010 tontille siirretyt Keski-Suomen museon käsityöläiskodit ovat vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Kuparisepän talo ja Puusepän talo ovat toimineet museona 1950-luvun puolivälistä saakka. Ne ovat harvinaisia esimerkkejä pienen puutalokaupungin, Jyväskylän, vanhimmasta rakennustavasta ja 1800-luvun asumisesta. 
Lukuisten asukasmuutosten ja omistajavaihdostenkin jälkeen Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmatontti on nykypolven onneksi säilynyt kokonaisuutena, johon nivoutuvat sekä tarinat, perinne ja toiminta myös meidän ajassamme – menneiden tarinoiden säikeet tulevat näkyviin Toivolan Vanhassa Pihassa."

4 kommenttia:

 1. Ihmiset tykästyivät tähän pihapiiriin, porukkaa joka päivä jonoihin saakka ja kauppa käy!

  Taitaa olla nämä kaikki kuvin kohteet liian lähellä koska en ole niissä viellä käynyt ,no eiköhän tässä kerkiä talven mittaan.....;) Harjulle en kyllä ainakaan mene talvella kesälläkään en ole siellä vuosiin käynyt!? Vaikka on Jyväskylän suosituimpia mestoja, vaan taitaa tämä uusi Toivolan piha senkin nyt ohittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita paikkoja Jyväskylässä.... kunhan saat ne uudet polvet niin pystyt köpöttelee noihin paikkoihin. Hyvää kannattaa odottaa.

   Poista
 2. Pikoliini, hieno esittely näistä museorakennuksista ja Jyväskylästä. Olen muutaman kerran ohimennen siellä käynyt, joten tietoni ovat jääneet hatariksi. Jyväskylä on myös yliopistokaupunki, siellä koulutettiin ja varmaan koulutetaan edelleenkin mm. opettajia. Naapurin ylioppilaspoika kävi koulunsa Jyväskylässä. Toisen naapurin tyttö teki tohtorintutkintonsa Jyväskylässä...

  Oikein hyvää joulua Sinulle ja Maikulle!<3333

  VastaaPoista
 3. Kiitos samoin Aili-mummo, hyvää ja rauhaisaa joulua.
  Olemme jo Laukaan Peurungassa, ja kohta päivällinen odottaa. On tämä hieno paikka, nyt erikoisen kaunistakin auringonpaisteessa ja kovassa pakkasessa.

  Jyväskylää on sanottukin Suomen Ateenaksi, oppilaitoksia sun muita opinahjoja piisaa, osa niistä jo kovin vanhoja.

  VastaaPoista