Kuvassa osa Rahamuseon rahanarvolaskurista, kone laskee ja rätisee. |
Olen taas miettinyt rahan arvoa ennen ja nyt. Ajatus pohdintaan tuli sukututkimuksieni yhteydessä. No, onhan sitä tullut ajateltua muutenkin - nyt kun kaikki viestimet syytävät juttua rahasta. Kellä on - kellä ei - missä saisi olla ja missä taas ei - kuka sitä saa liian helpolla tai kenen ei pitäsi saada ollenkaan. Enpä aio tätä pohtia sen kummemmin.
Rahan arvon laskemisen ohjeita ja erilaisia malleja löytyy internetissä. Eipä tarvitse itsekseen pähkäillä, muutoin kuin miettiä mitä niistä monista malleista ymmärtäisin ja mikä olisi se oikein. Aikaa siinä etsimisessä ja ymmärryksen testaamisessa vierähti. Sitten kun kohdalle osui Suomen Pankin rahamuseon laskuri, olin täysin myyty.
Tässä on linkki Rahamuseoon ja täässä toinen Rahamuseon arvolaskuri
Tämä kone on kaunis, järkevännäköinen ja se toimii. Tätä konetta on helppo ymmärtää, ja minä uskon siihen (vaikka ihan kaikkea sisältöä en ymmärräkään). Köyttöohjeita saa koneen oikean yläkulman painikkeista. Creditistä löytyy koneen tekijät ja infosta ohjeet. Rahamuseosta löytyy muitakin koneita, mutta tämä on ehdoton lempparini.
Se alkuperäinen syy koneen löytymiseen oli se, että halusin selvittää minkä arvoinen on vuonna 1918 perintönä saatu 500 mk. Kone kertoi sen olevan nyt 159,66 €.
Rahan arvoin lisäksi pitäisi muistaa muutakin, esim. mitä vuosi 1918 tarkoitti. Koneesta katsoin vielä voin hintaa, vuonna 1918 voi oli 12,82 mk, inflaatioprosentti oli 241,38 %. Elinkustannusindeksi oli 9.18, nyt se olisi 1743.00 kun vuonna 1951 se oli 100. Historiaa ymmärrän jonkin verran, mutta prosentit ja indeksit ovat täyttä hepreaa.
Mielenkiintoinen laskuri, pitäisikin kokeilla---.
VastaaPoistaMukavaa alkanutta viikkoa sinulle, Pikoliini<3
Aili-mummo: Tuo on niin hauska ja hyödyllinen kone. Meni taas pitkään ennenkuin keksin miten sain nuo kuvat siirretyksi blogiin. Olisin tietysti halunnut koko koneen kuvan, ei vaan onnistunut. Mutta, hyvä näin.
VastaaPoistahyvää tätä viikkoa Aili