keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Budapest - Józsefváros

Budapestin Jószefváros (suuren kaarikadun ulompi osa) oli se kaupunginosa, mitä ennen kehotettiin välttämään. Se oli tiettävästi vaarallinen rikollisten ja muiden ei toivottujen ryhmien toiminta- ja asuinpaikka. Se oli ilotyttöjen toiminta aluetta (virallinen ja sallittu) vielä kymmenisen vuotta sitten. Ei se silloinkaan kovin vaaralliselta tuntunut, päivastoin. Se oli normaali miljoonakaupungin kaupunginosa, missä asui ja asuu edelleen monenkirjavaa väkeä. Vertailukohta olisi löytynyt vaikkapa Pariisista. Józsefvárosissa on useita kiinnostavia museoita sekä tärkeitä vuoden 1956 kansannousun tapahtumapaikkoja, kuten Corvin teatteri.

Yläkuvassa etualalla, yksikerroksisessa rakennuksessa on lasten musiikkikoulu. Keskiosan kerrostalossa on meidän Unkarin kotimme, sen kuudennessa kerroksessa (niikuin Suomessa lasketaan, Unkarissa 5. kerros). Rakennusten välistä oikealle, noin korttelin päässä, on uudelleen rakennettu ja vielä rakenteilla oleva alue. Korttelikaupalla purettiin vanhoja, sotienjälkeisessä kunnossa olleita, ränsistyneitä taloja. Pieni osa koko uudesta "rehabilitointi" hankkeesta (Corvin Sétáy project) näkyy alakuvassa.

1 kommentti:

  1. Hyvää luettavaa, sulla on tätä tositietoo, ne on tallenettava toisillekin, meitä lukijoita löytyy, hyvät kuvat lisäks mukana, tykkään oikein paljon!

    VastaaPoista