tiistai 17. tammikuuta 2012

Taidenäyttelyn avajaisissa.

Art9 Galérian avajaiset elokuussa 2011.

Art9 Galériassa oli näyttelyn avajaiset eilen, Ráday u. 47, Budapest IX. Saavuimme paikalle hyvissä ajoin ennen kuutta, avajaisten alku on usein tuohon aikaan. Galleriassa oli täysi touhu päällä, näyttely ripustettu, valoja sekä äänilaitteita viriteltiin takanuoneessa, tarjoilupöytä valmiiksi katettu ja pieni joukko avajaisvieraita jo paikalla.

Nyt oli hyvä tilaisuus tarkastella näyttelyä, minkä teema oli ”Telekönyv No4” (Puhelinluettelo No4). Teokset oli tehty grafiikan tekniikoilla, suurimmaksi osaksi erilaisia kollaaseja. Teema näkyi teoksissa selvästi, oli puhelinjohtoja kuvien päällä, luetteloita kuvina ja ns. taiteilijakirjoina, sekä aiheeseen viittaavia muita kuvia ja esineitäkin. Mielenkiintoista, hauskaa ja hyvin tehtyä.

Galleria täyttyi vieraista ja avajaisperformanssi alkoi. Kitaristi ja kuvataiteilija tekivät yhdessä ääni-, valo- ja piirrosteoksen huoneiden väliin ripustetulle paperille. Lopuksi kitaristi astui paperin läpi yleisön puolelle ja jatkoi esitystään. Sitten taidehistorioitsija esitteli taiteilijan ja näyttelyn, taiteilija puhui ja galleristi puhui (minä en ymmärtänyt mitään, oli hyvä tilaisuus tarkkailla ympäristöä). Tällä kertaa puheet olivat lyhyitä, joiden päätteeksi alkoi yleinen seurustelu, viinien ja pogácojen (nyt juustoista purtavaa) maistelu.

Valokuvia en tästä tilaisuudesta ottanut, kun ei ollut kameraa eikä kamerakännykkää mukana. Melkein kaikilla muilla vierailla ne olivat, taisivat olla puhelinalan ihmisiä. Ainoat tutut paikalla olivat galleristeja sekä muita taidealan vaikuttajia.

Näyttelyn taiteilija on taidegraafikko, grafikusmüvész Szirányi Istvá, avaaja taidehistorioitsija,  müvészettörténész Pataki Gábor, kitaristi László Attila (Liszt-dijas gitármüvész, Liszt palkittu muusikko.

Elokuussa 2011 avajaisvieraita ja puheenpitoa Art9 Galériassa.
Kyseessä oli kokoelmanäyttely, useilta taiteilijoilta, kodeista ja
keräilijöiltä koottu eriomainen näyttely, uutta ja vanhaa.
Tämä Art9 Galéria on Budapestin Ferencvárosin kuvataiteilijoiden yhdistyksen galleria. Se siis on yleishyödyllinen, ei voittoa tuottava. Työt tehdään talkoohengessä, oma kaupunginosa (Ferencváros, kuuluisa jalkapallojoukkueestaankin) tukee toimintaa, antaa tilat sekä tukityöllistetyn henkilön avuksi ja päivystäjäksi. Tämän gallerian vieressä on taidegraafikoiden vastaava Galéria IX (ovat nyt talvitauollaan) ja seuraava on kaupallinen Erlin Galéria. Art9:n vieressä toisellakin puolella on galleria, nyt siellä näkyi olevan jokin ”potrettinäytely”.

Marraskuu 2011, Art9 Galérian avajaiset, maalauksia ja veistoksia .

3 kommenttia:

  1. On muuten paljon noita gallerioita siinä samassa mutkassa! Sitten on oltava paljon taiteen tekijöitäkin, jos omat loppuu niin ulkomaalaisia tulee lisäksi! Ei sillä, ymmärän senkin koska Unkari on maa jossa on aina kultuuri kukinut. Osaavat kyllä arvostaa taidetta, erittelemättiä sen eri suuntauksia. Vaikkakin musiikki ja kuvataide ja sen yhdistäminen on minulle mieluista kuuneltavaa ja katseltavaa....;)

    VastaaPoista
  2. Noin on - Unkarissa kulttuuri kukkii, vaikea siitä on leipänsä saada. Suurin osa taiteilijoista tekee montaa työtä ja hyvä on jos taiteentekemisen lisäksi saa esim. opetustyötä. Sama se taitaa olla kaikissa maissa.

    VastaaPoista
  3. Uutisssa sanottiin eilen, että Unkarissa kulutetaan aikaa työntekoon toiseksi eniten viikossa ja Romanissa tuntimäärä oli korkein!? Uskoisin, että työn verkaus oli syy näihin tilastoihin. Sitten Suomi voitti taas tilastoja, sillä täällä virallinen työaika on pienin! Tämähän tietää "Sokee Reetakin", miksi, jos ei niin....Tehokkuus ja ammattitaito onkin meille tärkein pointti joka takaa elintasomme! Hössötys ja ylimääräinen sekoilu ei oikein sovi Suomalaiseen mentaliteetiin, työnteon perusteeksi....oma pielipiteeni on edottomasti tämä...;)

    VastaaPoista