sunnuntai 7. elokuuta 2011

Pyhän Tapanin kirkko Unkarin Nagybörzönyissä.


Unkarissa on useita Szent István Templom nimisiä kirkkoja ja ainakin yksi basilika Budapestissä. Tämä hyvin pieni, vanha kivikirkko, Pyhän Tapanin kirkko Nagybörzsönyissä on peräisin 1200 -luvulta. Kirkon vaiheista on tehty perusteelliset tutkimukset, joista on tarkka kuvaus ed. linkissä (unkariksi, google kääntää ontuvaksi suomeksi).
Muistolaatta kiviaidassa.

Tälläkin matkalla meillä oli onni mukana, törmäsimme kirkon "suntioon" portilla kun hän oli poistumassa kirkon tarkistuskäynniltä. Pääsimme sisälle ja kuulimme mielenkiintoisen esittely.

Kirkossa järjestetään erilaisia tilaisuuksia, erityisesti kesällä kyläjuhlien yhteydessä, siellä pidetään messuja, vihitään pareja avioliittoon.
Alukujaan paikalla on ollut puinen kirkko, tätä ruskean punaisesta trakyytti kivestä (vulkaanista kiveä) tehtyä kirkkoa on rakennettu useissa vaiheissa. Sitä on korjattu milloin minkin porukan hyökkäysten jäljiltä ja vahvistettu odotellessa uusia hyökkäyksiä ja vainoja. Katon reunaan, räystään alle, on veistetty parrakkaita mieskasvoja pelotteeksi.

Kirkossa Réka ja kirkon suntio.

Kirkon takaosaa ja parvi.
Nagybörzsönyin kylä sijaitseen luonnonpuiston, Duna-Ipoly-Nemzeti-Park, reunamalla, Budapestista ja Tonavan mutkasta pohjoiseen Slovakian rajan läheisyydessä. Kylä on toimiva maaseutumatkailun kohde, oikea maalaiskylä.

Kylän oman taiteilijan tekemien puuleikkauksien näyttelyssä on tämä Szant István Templom.

5 kommenttia:

 1. Budapestissä näin Pyhän Tapanin patsaan, muistaakseni se oli samannimisen kirkon vieressä. Se kirkko ei ollut pieni, mutta emme käyneet sisällä.

  Oikein mukavaa sunnuntaipäivää sinulle, Pikoliini, ja kirjoittelemisiin<3

  VastaaPoista
 2. Aili-mummo: Kiitos samoin, hyvää sunnuntaita.

  Pyhän Tapanin (oli Unkarin ensimmäinen kuningas, lunttasin netistä...) patsas taitaa olla sen Matiaksen kirkon vieressä Linnavuorella, se samanniminen tuomiokirkko on toisella puolella Tonavaa. Tärkeitä historian tapahtumia ja henkilöitä on Unkarissa niin paljon.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista lukea naita Budabestin postauksia kuvien kera.
  Hyvaa sunnuntaipaivaa sinulle.

  VastaaPoista
 4. Sateenkaari: Kiitos - noita Unkari juttuja tulee kun käydään siellä usein.

  VastaaPoista
 5. Hyvä kun matkustatte ja käytte, sekä kuvaat noita paikkoja. Tottakait muakin kiinostaa ja helpomalla pääsen kun luen sun juttuja. Vaan on mulla lista mitkä paikat olis bongattava, ennenkuin on liian myöhäistä, joskus pitäis aloittaa!?

  VastaaPoista