lauantai 9. heinäkuuta 2011

Mikä se on - se eläkeläisen loma?!

Valamossa 2008, aurinko paistaa ja vettä sataa.

Niin, mikä tai mitä on eläkeläisen loma, mitä se on? Mikä on loman määritelmä!? 
Tätä olen miettinyt viimeaikoina, nyt kun on suomalaisten lomakausi. Tiedotusvälineissä kysellään lomasuunnitelmista ja -matkoista, annetaan vinkkejä ja ohjeita loman viettämiseen. 

Mutta kun minulta, eläkeläiseltä kysytään "mitä teet lomalla", vastaan yleensä, että "sitä samaa mitä muutenkin". Mitä se tarkoittaa: hoidan huushollia, pyykkään, teen ruokaa, käyn kaupoissa, luen, hoitelen harrastuksiani, hoitelen suhteita, matkustan, osallistun, auttelen, ym, mutta en käy palkkatyössä. Niin, töissä se olikin vuosilomaa. Onko eläkeläinen aina lomalla, niin minusta ainakin tuntuu.

Tarkotukseni ei ole saivarrella tämän loma-asian kanssa, ajatus vaan on aina kiusannut. Sama lomallaolo asia tietysti koskeen muitakin elämäntilanteita, kuten: koululaisia, opiskelijoita, työttömia, sairaita (vai onko sairausloma lomaa, ei vissiin?!). Kaikilla ei ole työtä mistä jäädä lomalle ja toiset tekee töitä lomillaan. Omat lomani pidin hyötykäytössä, muuten olisin pitkästynyt.

Tämä lomakuvalta näyttävä kuva on matka veljeni luo - vuosilomalla talvella.
Onko se lomaa kun on pois rutiineistaan, tai onko se lomaa kun saa itse valita tekemisensä, tai voi viettää sellaista elämää kuin haluaa!! Nämä siis kunkin oman terveyden, talouden ja kykyjen mukaan.
Loma taitaakin olla mieliala - olen siis aina lomalla.4 kommenttia:

 1. Tuo on ihan hyvä johtopäätös, että loma on mieliala;) Kun on ollut maatalonemäntänä monta vuosikymmentä, ja ollut töissä ympäri vuorokauden, loma on otettava töiden välissä esim. harrastamalla jotakin mieleistä puuhaa. Ei sitä ihminen ilman "lomaa" eikä lepoa kauan jaksa puurtaa leipätyössään...

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Pikolini<3

  VastaaPoista
 2. Töissä ollessa oli kiva odotella lomia....nyt mulla ei ole vuosiin ollut lomaa, saatikka lomilla ollut! Ne on vain otettu kesken-kaiken pois multa, ei väliä, olen tyytyväinen, vaikka en lomille pääsekkään! Empäs muuten ole noita juttuja noin tarkasti pohtinut. Kun nykyään matkustan, perillä teen enemän töitä kun täällä Jyväskylässä, se ei ole tosiaan mulle lomaa, matkat jo rasittaa...eka viikko menee suunitellessa, toka viikko kun toteutan(jos!). Sitten pitää skarpata ja ottaa selvää puhutusta kielestä ja yrittää puhua itekin niin että tulis ymmäretyksi jne. jne.....;D

  VastaaPoista
 3. Aili-mummo: Varmasti moni maatalonemäntä joutuu pitämään lomansa "mielikuvalaikkinä", siinä tarvitaan todellista luovuutta, kestämisestä puhumattakaan. Kiitos Aili-mummo.

  Maikku: Niin se on, kun väsyy (olkoon se sitten fyysistä tai henkistä laatua) on asialle tehtävä jotain, mieliharrastus tai maiseman vaihto virkistää kummasti. Vaikka se elämä olisikin samaa kotona ja siellä "lomamatkan" päässä.

  VastaaPoista
 4. Kyllä se niin on, että lomanmääräytymisen etuus häviää kun eläkepaperi on kourassa! Ja jos luulee, että sittenhän vasta on pelkkää lomaa, niin pettyy todella. Samat arkihommat edessä eikä lomasta tietoakaan. Mutta tulkitsenpa niin, että ei ole enää sellaista loman tarvettakaan kuin niska limassa painaessa. Ja kun polkaisee kaupungilla käymään ja istahtaa kahville kaverin kanssa, tuntuu kuin olisi sittenkin lomasella!

  VastaaPoista