torstai 24. lokakuuta 2013

Budapestin tunnelmia - 23. lokakuuta.

Uusi muistolaatta paljastettiin 23.10.2013
Nap utca 18.
These bullet marks remind us of the revolution and war of independence of 1956.
Set up by Jozsefvarosi Municipality on 23rd October 2013.

- näin tuossa muistotaulussa seisoo englanniksi ja unkariksi, siis
 "nämä luotien jättämät merkit muistuttavat meitä itsenäisyyden vallankumouksesta ja sodasta 1956"
 ja laatta on kaupunginosan hallinnon asettama tänä kansallispäivänä.


Vasemmalla kuvassa vielä odotellaan juhlatilaisuudan alkamista - laatta kuvassa oikealla, vielä valkoisen kankaan peittämänä.

Nap utca on meidän oma "kotikatu" Budapestissa, tärkeä katu meille ja niin tuttu. Kadun ilme on muuttunut vuosien mittaan, taloja on restauroitu ja katua korjattu moneen kertaan. Jäljellä on vielä muitakin luotien merkkaamia rakennuksia. Miksi tämä rekennus valittiin laatan paikaksi - en tiedä.Unkarin kansallispäivää vietetään lokakuun 23. päivänä, 1956 kansannousun muistoksi - päivää voi sanoa Unkarin itsenäisyyspäiväksi. Aamulla klo 9.00 on juhlallinen lipunnosto, sotilaallisen komeat juhlallisuudet, musiikkia, husaareja ja hevosia. Kansaa jonkin verran paikalla. Tänä vuonna lipunnosto oli siirretty sankasten aukiolle, koska Parlamenttitalon edusta ja ympäristö on rakennustyömaana.

Viereisen kuvan juhla Corvin teatterin edessä alkoi klo 10. kansallislaululla, sitten tuli lausuntaa, kuorolaulua, juhlapuhe (kaupunginosan pormestarin pitämä - tilaisuus on myös Jozsefvarosin kaupunosan juhlaa) jne perinteisellä tavalla. Tälle paikalle on tuotu kukkia ja kynttilöitä jo edellisinä päivinä ja myöhemminkin tuodaan. Paikalla käyvät perheet, koululaisryhmät, vanhat ja nuoret.

Ne varsinaiset suurten ihmismassojen juhlallisuudet ovat myöhemmin päivällä tai iltapäivällä - ja jokainen puolue pitää omansa eri paikoissa. Tänä vuonna kaikki sujui rauhallisesti, ei ollut hulinoita eikä mellakoita - en nähnyt enkä ole kuullut moisista tänä vuonna.3 kommenttia:

 1. Se on ihan rämä talo mihin se muistolatta laitettiin....muistaakseni!

  Alkaa jo tuntuu siltä, että kohta tulen sinne paikanpäälle tarkistaa muutamia asioita, aika kauan jo paikoillani olen pysynytkin! Toissavuonna kun viimeeksi siellä olin, niin näissä kansannousun pippaloissa noissa paikoissa hiippailin.

  Unkarilaiset osaavat näitä kansanjuhlia järjestää ja porukkaakin niissä aina piisaa.....:)

  VastaaPoista
 2. Ainakin sen talon julkisivu on tuossa sodan aikaisessa kunnossa, mutta sisäpuoli voi olla jo ihan toista laatua, siellä sisällä tai sisäpihalla en ole koskaan käynyt. Usein talot on voitu kunnostaa sieltä asukkaiden puolelta - tai sitten toisin päin, fasaadi vaan korjattu.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Pikoliini, näistä muisteluksista!
  Uskon, että unkarilaiset muistavat tämän päivän satojen vuosien päästä!

  VastaaPoista