sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Koulun loppua ja kesän alkua - 1960 luvulla.

Muinoin Jyväskylän tyttölyseossa oli tapana pukeutua kansallispukuun - keskikoulun päättyessä - viimeisenä koulupäivänä, vai oliko se kevätjuhlassa. En muista enään, kuuluikohan tuohon päivään muita vakiintuneita tapoja tai menoja. Kumma kun olen täysin unohtanut koko jutun, "tipulan" ajat häipyneet mielestä. Ainoastaan valokuvat muistuttavat pukuperinteestä.

Olisipa tuo värikuva. Muistan hyvin, miten kaunis äitini kansallispuku oli. On vieläkin, viimeksi sitä käytti veljeni tyttären tytär Sonja viime talvena (nyt pusero on uusi, sen ompeli Tiina, Sonjan äiti). Kuvassa pihlaja kukkii ja takanani oleva aita on punamullan punainen, lupiinit nupullaan, kasvien lehdet vihreät ja taivas sininen.


Oikealla kuvassa kapsäkkien ja laukkujen röykkiö on siirtymässä laivaan, Hansa Expressiin, aika tarkasti 46 vuotta sitten. Kuvassa vasta valmistuneet tuoreet kartoittajatytöt, lähdössä Saksaan töihin. Hyvä, oikea ja ensimmäinen oman ammattialan työpaikka odotti.

Muistan hyvin tuon laivamatkan, laukkujen raahamisen satamassa junaan, saapumisen Hampuriin, ensimmäisen asunnon etsimisen, työn aloittamisen, ystävälliset ihmiset ym. ym.

5 kommenttia:

 1. Ihana kuva muistelussasi tuo kansallispukuisesta nuoresta neidosta! Tiedätkö, minulla oli samanlainen kansallispuku, koruineen kaikkineen. Minä pääsin keskikoulusta -58. Olen aina sanonut, että olin tyttönä niin ohut, että tulin läpi Pönttövuoren tunnelin, mutta nyt on massaa niin paljon, että takaisin en enää mahdu! Eipä kyllä mahdu kansallispukukaan!!! Minulla oli myös haave lähteä Saksaan silloin, mutta niinpä se jäi, nyt myöhemmin olen siellä kierrellyt ja sukulaisia tavannut. Kutsu Hampuriin on voimassa, onneksi.

  VastaaPoista
 2. Vanhoja asioita on kiva muistella, mutta onneks tää nykyhetkikään ei ole viellä unohduksissa, Mahottoman kauniit kuvat! Noita kansallis, pukuja saa ihailla nykyäänkin noissa vanhoissa elokuvissa, niitä tuntuu tulevan päivittäin, neitokaiset karkeloivat.... Sen muistan toi sun puku oli sammaleen vihree, mulla okra, ja sä ompelit ne ja kaposet hameet kanssa, vakosamettia!!!Oliks toi käsilaukku vihree? Sä kun elit silloin vihreetä aikaa, nk.oikeestaan nykyäänkin..;)

  VastaaPoista
 3. anja: ... ohuimmillani olin minäkin tuohon aikaan, nykyisin onneksi juna hurahtaa tunnelien läpi vauhdilla etten juutu ... Hampurissa olin kaksi vuotta silloin, se oli hyvä kaupunki oppia elämään omin nokkineen - ainakin minulle. Myöhemminkin olen siellä asioinut.... muissa jutuissa.

  VastaaPoista
 4. Pikolini, mikä puku tuo on? Itselläni on tätini tekemä ja häneltä peritty Alavuden puku, josa on samanlainen liiviosa. Hame on samantyylinen, mutta kuviot ovat erilaiset.

  VastaaPoista
 5. Kattojen yli - Nyt en taaskaan muista mikä puku se on, muistelin sen olevan Kurikan puku, mutta kun tarkistin netissä, ei se olekaan. Veljeni tytär sitä selvitti kun me, edellinen sukupolvi ei sitä muistettu ja taas olen sen unohtanut, enkä taaskaan löydä tietoa.

  VastaaPoista