torstai 9. helmikuuta 2012

Tiedon ja mainosten ilmaisjakelua Budapestissa.Kuvasin tuohon alkuun muutaman ilmaisjakeluna kotiin tulevan lehden sekä joitakin matkaoppaita. Näiden lisäksi koteihin, postilaatikoihin tai talojen sisääntuloauloihin, jaellaan kauppojen ja kauppakeskusten mainoslehtiä. Täälläkään ei ole vaikea pysyä ajantasalla paikallisista tapahtumista ja hinnoista.

Józsefváros, unkarinkielinen kaupunginosalehti ilmestyy pari kertaa kuukaudessa, samoin tuo sanomalehden näköinen Helyi Téma. Jotain selvää niistä saa unkaria taitamatonkin, sanakirjan avulla, kuvia tutkimalla ja loput päättelemällä,ja  tärkeän tuntuisissa asioissa ystävien apuun turvautuen.

Markettien, super- ja hypermarkettien mainosvihkot jaellaan koteihin niinkuin Suomessa. Niiden avulla kyllä pysyy hintatietoisena. Suuri osa marketeista ja niiden tuotteista on Suomessa tuttuja, lisäksi tällä on muita Euroopassa tunnettuja suuria ketjuliikkeitä, useita.

Monilla kielillä tehtyjä Matkaoppaita saa Turistitoimistoista, hotelleista, lentokentältä ja vaikkapa Suuresta Kauppahallista ainakin matkailusesongin aikana. Budapestissa on oppaita suomeksikin, ja nyt tarkoitan opasvihkosia sekä oikeita suomea puhuvia opashenkilöitä, kuten kuvan oikeassa alanurkassa olevan ystävämmen Tiborin pieni mainoslehtinen.
Kultturitalojen (taidegalleriat, tetterit, elokuvat, museot, konserttitalot, jne) ohjelmia ja esitteitä voi hakea kustakin laitoksesta, tai Turistitoimistoista ja vaikka mistä. Esitysten ja tapahtumien yhteenvetovihkosia ilmestyy viikottain ja niitä on esillä kaikkialla.
Ilmaisia nettiyhteyksiä on kaikkialla, eikä niitä erikseen edes mainosteta. Kaupungilla kulkiessa,tai muissa sisätiloissa on helppo huomata ihmiset läppäri tai joku muu "älyvehje" nokan alla. Ihan niinkuin minäkin nyt olen Corvin ostarilla.

1 kommentti:

  1. Katon mainokset tarkkaan, niin siellä kun täälläkin ja niiden mukaan ostan aika paljon esim.ruuat!
    Joku meidän noista Suomenkielen opiskelijoista kysy kerran multa, että osaanko lukea Unkaria kun näki minut lukevan jotain paikallista lehteä? Sanoin osaavani, mutta en kylläkään tajua juuri siintä mitään! Kyllä muuten aika kauan aina niitä tutkin, että edes saisin jonkinlaista tolkkua, kuvat kylläkin helpottavat huomattavasti....;)

    VastaaPoista