sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Koulun loppua ja kesän alkua - 1960 luvulla.

Muinoin Jyväskylän tyttölyseossa oli tapana pukeutua kansallispukuun - keskikoulun päättyessä - viimeisenä koulupäivänä, vai oliko se kevätjuhlassa. En muista enään, kuuluikohan tuohon päivään muita vakiintuneita tapoja tai menoja. Kumma kun olen täysin unohtanut koko jutun, "tipulan" ajat häipyneet mielestä. Ainoastaan valokuvat muistuttavat pukuperinteestä.

Olisipa tuo värikuva. Muistan hyvin, miten kaunis äitini kansallispuku oli. On vieläkin, viimeksi sitä käytti veljeni tyttären tytär Sonja viime talvena (nyt pusero on uusi, sen ompeli Tiina, Sonjan äiti). Kuvassa pihlaja kukkii ja takanani oleva aita on punamullan punainen, lupiinit nupullaan, kasvien lehdet vihreät ja taivas sininen.


Oikealla kuvassa kapsäkkien ja laukkujen röykkiö on siirtymässä laivaan, Hansa Expressiin, aika tarkasti 46 vuotta sitten. Kuvassa vasta valmistuneet tuoreet kartoittajatytöt, lähdössä Saksaan töihin. Hyvä, oikea ja ensimmäinen oman ammattialan työpaikka odotti.

Muistan hyvin tuon laivamatkan, laukkujen raahamisen satamassa junaan, saapumisen Hampuriin, ensimmäisen asunnon etsimisen, työn aloittamisen, ystävälliset ihmiset ym. ym.

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Matkalla Tonavan mutkassa.

Näkymä Visegrádin linnan vierestä Tonavan suuntaan.

Vaikka olen Unkaria jo kierrellyt laidasta laitaan, katseltavaa vielä riittää. Tonavan mutka on ehkä jäänyt käymättä aikaisemmin koska "ainahan sinne helposti pääsee, kun se on niin lähellä Budapestia". Nyt sitten matkasimme Tonavan länsipuolen rantaa Rékan kyydissä Szentendreen, Visegrádiin ja Esztergomiin.

Visegrádin linnan raunioilta näkyy kauas.
Visegrádin linna, sen rauniot ja sijainti, on hieno nähtävyys, voi vain kuvitella miten ja miksi linna rakennettiin noin huikealle paikalle 1300 luvulla.

Esztergomissa syötiin hyvin, koko pannullinen hyvää "Csülök Csárdan" ruokaan meni helposti nälkäiseen suuhun, siis koko pannullinen yhteen suuhun!! Hevoskyyti jäi ajamatta Szentendressä, vaikka se niin mukavalta näytti.